Ανησυχία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας αλλά και στη δημοτική αρχή της Βουδαπέστης, η απόφαση μιας ακτιβιστικής τοπικής οργάνωσης να συγκεντρώσει υπογραφές για την διενέργεια δημοψηφίσματος, κατά της υποψηφιότητας της πρωτεύουσας να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΜΜΕ, περίπου 50.000 άτομα έχουν υπογράψει ήδη, σε διάστημα 5 ημερών, το αίτημα των υποστηριχτών του δημοψηφίσματος κατά της υποψηφιότητας της Βουδαπέστης.

«Αυτός που αγαπά τη Βουδαπέστη υποστηρίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν υπογράφει (σ.σ. για το δημοψήφισμα). Δεν έχει κανένα νόημα να ταχθεί κατά της διοργάνωσης των Αγώνων», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση Μ1, ο δήμαρχος της Βουδαπέστης, Ιστβάν Τάρλος.

«Οι Ούγγροι αθλητές αξίζουν αυτούς τους Αγώνες», πρόσθεσε ο δήμαρχος, διαβεβαιώνοντας ότι η Βουδαπέστη θα αναλάβει μόνο κάποιες από τις δαπάνες που σχετίζονται με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών.

Η υποψηφιότητα της Βουδαπέστης, που στηρίζεται από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, αναμένεται ότι θα είναι «σεμνή» και στο «μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού» απέναντι στις άλλες δύο υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί για το 2024, δηλαδή του Παρισιού και του Λος Άντζελες, και με προϋπολογισμό που αφορά συγκεκριμένες επενδύσεις και περιορίζεται στα 2,4 δισεκ. ευρώ.

Το κίνημα «Momentum» ξεκίνησε την Πέμπτη την εκστρατεία για το δημοψήφισμα και την ακύρωση της υποψηφιότητας της Βουδαπέστης, επισημαίνοντας το κόστος της διοργάνωσης και τους κινδύνους της διαφθοράς. Για να τα καταφέρουν να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, θα πρέπει να συγκεντρώσουν 138.000 υπογραφές.

Το ερώτημα που προτείνεται και υποστηρίζεται από πολλά κόμματα και κινήματα της αντιπολίτευσης, είναι το εξής: «Συμφωνείτε με την ιδέα ότι ο Δήμος της Βουδαπέστης αποσύρει την υποψηφιότητά του για την διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024;».

Το όνομα της πόλης που θα ανατεθεί η διοργάνωση του 2024 θα ανακοινωθεί από την ΔΟΕ στις 13 Σεπτεμβρίου στη Λίμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ