Ο Ρώσος παγκόσμιος πρωταθλητής των υψηλών εμποδίων, Σεργκέι Σουμπένκοφ, ελπίζει ότι θα λάβει τον επόμενο μήνα την απάντηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) στο αίτημά του να του επιτραπεί να μετέχει σε διεθνείς αγώνες κάτω από μια «ουδέτερη» σημαία.

«Περιμένω την απόφαση της IAAF μέσα Φεβρουαρίου το συντομότερο» είπε, προσθέτοντας ότι είχε στο αίτημά του «την πλήρη υποστήριξη της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου και του υπουργείου Αθλητισμού».

«Έχω ακόμα να πω ότι ήταν δική τους πρωτοβουλία» είπε ο 26χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής στα 110μ εμπόδια στο Πεκίνο το 2015.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ακόμη δέκα αθλητές, μεταξύ των οποίων η δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια του ύψους, Μαρία Κούτσινα, η πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2014 στο επί κοντώ, Αντζέλικα Σιντόροβα, και η πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 3.000 μέτρα στον κλειστό, Γελένα Κορόμπκινα, έχουν επίσης καταθέσει αίτημα να μετέχουν στους αγώνες υπό «ουδέτερη» σημαία.

Ο ρωσικός αθλητισμός βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τεράστιου σκανδάλου ντόπινγκ και διαφθοράς, που αποκαλύφθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) και το οποίο προκάλεσε τον αποκλεισμό της χώρας από την IAAF, το Νοέμβριο του 2015, στερώντας από τους αθλητές της χώρας τη δυνατότητα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Προς το παρόν, αν θέλουν να μετάσχουν σε αγώνες, οι Ρώσοι αθλητές θα πρέπει να το αιτηθούν, με την προϋπόθεση να τεθούν υπό «ουδέτερη» σημαία και να αναμένουν την έγκριση από την IAAF. Θα πρέπει επίσης να μην εμπλέκονται με κανένα τρόπο με το σύστημα διαφθοράς της εθνικής ομοσπονδίας τους και να μην έχουν εργαστεί με τους προπονητές ή τους γιατρούς που ενέχονται σε υποθέσεις ντόπινγκ.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η IAAF ανακοίνωσε ότι είχε λάβει γνώση για τα ονόματα περίπου 200 Ρώσων αθλητών που πιθανόν να έχουν σχέση με τη υπόθεση ντόπινγκ, βάσει της έκθεσης ΜακΛάρεν. Η IAAF έχει υποσχεθεί να τα ελέγξει όλα, ώστε να αποσαφηνιστεί αν όσοι υποβάλλουν σχετική αίτηση μπορεί να μετέχουν στο εξής κάτω από «ουδέτερη» σημαία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ