Βελονισμό προτείνουν σουηδοί επιστήμονες κατά των βρεφικών κολικών, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δύο συνεδρίες την εβδομάδα αρκούν για την ανακούφιση του παιδιού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Acupuncture in Medicine.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λουντ, με επικεφαλής Δρ Κάϊζα Λάντγκρεν, δοκίμασαν δύο διαφορετικά είδη βελονισμού σε 147 -κατά τα άλλα υγιή- βρέφη δύο έως οκτώ εβδομάδων, τα οποία έκλαιγαν πάνω από τρεις ώρες τη μέρα για περισσότερες από τρεις συνεχόμενες μέρες.

Οι βρεφικοί κολικοί αφορούν περίπου ένα στα πέντε βρέφη και αποτελούν πηγή πόνου για τα ίδια και στρες για τους γονείς.

Οι θεραπευτές, όλοι ειδικευμένοι στο βελονισμό με μέση εμπειρία 20 ετών, παρατήρησαν ότι ο βελονισμός (και στις δύο μορφές του) πρόσφερε ανακούφιση από τους πόνους και συντέλεσε στην αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του εντέρου και έτσι το παιδί ηρεμούσε.

Τα βρέφη έδειξαν αρκετά καλή ανοχή στις βελόνες και έκλαψαν για λιγότερο από ένα λεπτό στο ένα τρίτο των θεραπειών και για πάνω από ένα λεπτό στο ένα δέκατο των συνεδριών.

«Για τα μωρά που συνεχίζουν να κλαίνε για πάνω από τρεις ώρες τη μέρα επί μέρες, ο βελονισμός μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ