Στην CES, την καθιερωμένη έκθεση τεχνολογίας που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ παρουσίασε ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone, η κινέζικη Huawei πώς οραματίζεται ότι θα συνδράμει στην βελτίωση της καθημερινής μας ζωής μετεξελίσσοντας το smartphone σε intelligent phone, κυριολεκτικά αναμιγνύοντας στην πραγματική μας ζωή την νοημοσύνη των μηχανών.

Ο επικεφαλής από τη θέση του CEO της Huawei κος Richard Yu αναφέρθηκε στο Intelligent Phone ως εξέλιξη του σημερινού τηλεφώνου, ενός νέου τηλεφώνου ικανού να αξιοποιήσει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο κ. Yu τόνισε ότι πρόκειται να ξεδιπλωθεί σύντομα μπροστά μας μια νέα περίοδος εξέλιξης: αρχικά, ο υπολογιστής μας έδωσε μια πύλη πρόσβασης σε πληροφορίες, κι έπειτα ακολούθησε η πρόσβαση στο Διαδίκτυο, το οποίο πρόσθεσε τη δυνατότητα να μοιραζόμαστε τις πληροφορίες. Σήμερα, ζούμε σε μια εποχή όπου τα πάντα συνδέονται τα πάντα. Κατά τον κ. Yu, ζούμε σε έναν «έξυπνο κόσμο» όπου οι συσκευές συνεχώς διαισθάνονται, λειτουργούν, και συλλέγουν δεδομένα σχετικά με το περιβάλλον μας.

Τα Intelligent Phones που αντλούν τη δύναμή τους από την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση να προβλέπουν τις ανάγκες μας με νέες λειτουργίες που θα ταιριάζουν πραγματικά στον τρόπο που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε (αναφερόμενος στις αισθήσεις, όχι στα συναισθήματα).

Ο Richard Yu αναφέρθηκε στις ανάγκες του σχεδιασμού αυτής της νέας συσκευής η οποία, είπε, «θα μπορεί να μιμείται την ανθρώπινη ικανότητα να αλληλεπιδρά και να κατανοεί τον κόσμο γύρω της». Για παράδειγμα, το Intelligent Phone θα χρειαστεί προηγμένες οπτικές λειτουργίες για να βλέπει και να κατανοεί το περιβάλλον του. Επιπρόσθετα, θα χρειαστεί πιο έξυπνα και εξελιγμένα μικρόφωνα, μέσω των οποίων θα ακούει και θα προσδιορίζει τους διάφορους ήχους. Τέλος, θα διαθέτει περισσότερη ενέργεια, επεξεργαστική ισχύ και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας για να επεξεργάζεται τις τεράστιες ποσότητες πληροφοριών που θα δέχεται.

Για να επιταχυνθεί η δημιουργία των Intelligent Phones, η Huawei εργάζεται για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας αισθητήρων, την μηχανική μάθηση (machine learning), την διαχείριση δεδομένων και των chipset. Αγκαλιάζοντας τις νέες αυτές εξελίξεις, η Huawei πιστεύει ότι το Intelligent Phone «θα ενοποιήσει την ψηφιακή και την ανθρώπινη νοημοσύνη για να κάνει τη ζωή μας καλύτερη».

Ο κ. Yu συνέχισε, «Σήμερα οι άνθρωποι συνδέονται με τον ψηφιακό κόσμο, χρησιμοποιώντας τα smartphones τους. Στο μέλλον, το Intelligent Phone θα αλλάξει όλο αυτό το σκηνικό. Γιατί το Intelligent Phone θα είναι μια επέκταση του ποιοι είμαστε. Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, που θα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να προσαρμοστεί στις ανάγκες μας, και θα μας επιτρέπει να αλληλεπιδρούμε απρόσκοπτα με τον πραγματικό και τον ψηφιακό κόσμο».

  • Κατά την διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, η Huawei έχει αναδειχθεί ως μία από τις τρεις κορυφαίες μάρκες smartphone παγκοσμίως.  Tο 2016, η Huawei διένειμε περισσότερα από 139 εκατομμύρια smartphones, σημειώνοντας αύξηση 29% σε σχέση με το 2015.

Το Huawei Mate 9 Pro και το Huawei Porsche Design Mate 9 είναι οι πρώτες συσκευές της Huawei που υποστηρίζουν την λειτουργία Daydream της Google, η οποία προσφέρει στους χρήστες την δυνατότητα να εξερευνήσουν το εντυπωσιακό περιεχόμενο και τις εμπειρίες της εικονικής πραγματικότητας.

To Daydream είναι κάτι πολύ διαφορετικό από το Cardboard, την χάρτινη κάσκα εικονικής πραγματικότητας που είχε διαθέσει η Google στους developers πριν από δύο χρόνια. Το Daydream VR αναφέρεται σε πολύ υψηλότερης ποιότητα εμπειρία εικονικής πραγματικότητας από ένα smartphone.Σύμφωνα με τον Amit Singh, τον Business & Operations Αντιπρόεδρο της Google για θέματα Εικονικής Πραγματικότητας, το 2017, εκτός από την προσθήκη υψηλής ποιότητας εικονικής πραγματικότητας στις συσκευές της Huawei μέσα από την λειτουργία Daydream, η Google και η Huawei θα συνεργαστούν για να προσφέρουν smartphones υψηλής ποιότητας, με αυξημένη αίσθηση της πραγματικότητας που θα διαθέτουν τεχνολογία εντοπισμού κίνησης, εκμάθηση περιοχής με την λειτουργία Project Tango και αντίληψη του βάθους.

To Project Tango της Google αφορά την κατασκευή smartphone με την «αίσθηση» της σχετικής τους θέσης στον τρισδιάστατο χώρο όπου κινείται ο χρήστης, σχεδιάζοντας με ακρίβεια έναν χάρτη του εσωτερικού χώρου. Σήμερα, τα smartphone δίνουν το στίγμα τους στους χάρτες χάρη στο GPS, όμως δεν έχουν χάρτες εσωτερικών χώρων. Με το Project Tango, οι χάρτες αυτοί δημιουργούνται καθώς ο χρήστης τους επισκέπτεται.

Το smartphone με Project Tango έχει επαρκείς αισθητήρες και κάμερες για να μετρά πόσο ψηλό είναι το ταβάνι, τις διαστάσεις του χαλιού ή των επίπλων. Η σχετική θέση του τηλεφώνου, επομένως και του χρήστη του, μπορεί να αξιοποιηθεί για να καθοδηγήσει το χρήστη σε μεγάλα εμπορικά κέντρα ή εκθέσεις μεγάλης έκτασης όπως η CES. Αυτή η πληροφορία αξιοποιείται με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο και από τους σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών.

Η Lenovo ήταν η πρώτη που επέδειξε την τεχνολογία του Project Tango.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

tech.in.gr