Τα όσπρια, όπως τα φασόλια και ο αρακάς, κάνουν τον οργανισμό μας να αισθάνεται πιο χορτάτος απ’ ότι το κρέας και μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι μας στο αδυνάτισμα, σύμφωνα με μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Food and Nutrition.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία, με επικεφαλής την Δρ Αννε Ραμπεν, ζήτησε από μια ομάδα 43 ανδρών να φάνε τρία διαφορετικά γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη, όπου το κύριο στοιχείο ήταν μπιφτέκια από φασόλια και αρακά ή μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας.

Όχι μόνο τα μπιφτέκια των οσπρίων ήταν πιο χορταστικά από το κρέας, αλλά οι άνδρες κατανάλωσαν και 12% λιγότερες θερμίδες στο επόμενο γεύμα τους.

Σύμφωνα με την Δρ Ραμπεν «τα μπιφτέκια από όσπρια περιέχουν σημαντικά περισσότερες φυτικές ίνες από τα μπιφτέκια μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, κάτι που ενδεχομένως να συντέλεσε στην αυξημένη αίσθηση πληρότητας».

Και προσθέτει πως «αυτό σημαίνει ότι τα μπιφτέκια λαχανικών μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σωματικού βάρους».

Να σημειωθεί ότι, η μελέτη αντικρούει την εδραιωμένη πεποίθηση ότι μόνο η κατανάλωση πρωτεΐνης προσφέρει πληρότητα στον οργανισμό. «Τώρα όμως είναι ξεκάθαρο ότι κάποιος μπορεί να χορτάσει περισσότερο κάνοντας μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και λιγότερη πρωτεΐνη» προτείνει η ερευνήτρια.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr