Η Μεγάλη Αίθουσα της νέας Φιλαρμονικής του Αμβούργου πάνω στον Έλβα «καθαγιάστηκε» με την πανηγυρική πρώτη συναυλία στα επίσημα εγκαίνια του επιβλητικού κτιρίου, που η πόλη κι η χώρα πανηγυρίζουν υπερήφανα -παρά τα πολλά προβλήματα στην ολοκλήρωσή της- ως ένα έργο ταιριαστό του Αμβούργου και ταιριαστό του 21ου αιώνα.

Δεν υστερούν ούτε οι φιλοδοξίες της Φιλαρμονικής: Σκοπεύει να φιλοξενεί από ορχήστρες και όπερες μέχρι συναυλίες techno.Την πρώτη συναυλία στη Μεγάλη Αίθουσα τη νύχτα της Τετάρτης διηύθυνε ο μαέστρος Τόμας Χένγκελμπροκ, και την εντυπωσιακή ακουστική της αίθουσας απέδειξαν συνθέσεις που ξεκινούσαν από Καβαλιέρι και Λίμπερμαν, περνούσαν από Βάγκνερ και Μπετόβεν και έφτασαν ακόμη και σε σύνθεση του Βόλφγκανκ Ριμ που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά.

Στην Αίθουσα -όπου η σκηνή, αντίθετα με το συνηθισμένο, βρίσκεται στο κέντρο και περιβάλλεται από τους θεατές- βρίσκονταν ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο δήμαρχος Όλαφ Σολτς και πολιτικοί από κάθε γερμανικό κρατίδιο. Για τη συναυλία, 500 εισιτήρια είχαν επίσης μοιραστεί με κλήρωση.

Όσοι δεν ήταν εντός, είχαν τουλάχιστον αποζημιωθεί από το σόου με τους προβολείς του κτιρίου που φώτισε ολόκληρη την περιοχή. Η ίδια η συναυλία μεταδόθηκε ζωντανά από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και μέσω του Διαδικτύου.

Το νέο σύμβολο του Αμβούργου

Η Φιλαρμονική καθυστέρησε αρκετά να ολοκληρωθεί και ο προϋπολογισμός της είχε φουσκώσει στο δεκαπλάσιο: Όταν ξεκίνησε να χτίζεται πριν από δέκα χρόνια, θα κόστιζε 77 εκατ. ευρώ -τελικά, ο λογαριασμός ανέβηκε στα 790 εκατ. ευρώ.

Για τους κατοίκους του Αμβούργου, το χαρακτηριστικό περίγραμμα του κτιρίου με την οροφή που μοιάζει με κύμα έχει γίνει εδώ και χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι του ορίζοντα της πόλης, από τότε που ακόμη περιβαλλόταν με γερανούς.

Το κτίριο έχει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Herzog & de Meuron (με έδρα την ελβετική Βασιλεία). Είναι πάνω στον Έλβα, μέσα στο παλιό λιμάνι αλλά ουσιαστικά συνιστά το δυτικότερο άκρο του HafenCity, σχεδίου που βαίνει προς ολοκλήρωση σε μερικά χρόνια.{{{ map }}}

Το σχέδιο του HafenCity, μερικές δεκάδες μέτρα ανατολικότερα της Φιλαρμονικής, έχει αρχίσει να ζωντανεύει με σύγχρονες πολυκατοικίες και καταστήματα μέσα σε πράσινο, γυαλί και μέταλλο. Φόντο τους είναι το υπόλοιπο, και εξίσου επιβλητικό, μέρος του λιμανιού με τις αποθήκες αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.

Ενσάρκωση αυτής της σύνθεσης παλιού Αμβούργου με τα πυρότουβλα και σύγχρονου Αμβούργου είναι το κτίριο της Φιλαρμονικής. Το κάτω μέρος του κτιρίου έχει κρατήσει το στιλ των παλιών αποθηκών στο λιμάνι, το κύριο τμήμα του μιλά στην αρχιτεκτονική γλώσσα του HafenCity. Και έχει κιόλας παρατσούκλι: Η Elbphilarmonie αναφέρεται πια εν συντομία «Έλφι».

Ολόκληρη η συναυλία εγκαινίων της Μεγάλης Αίθουσας:

Επιμέλεια: Β. Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ