Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να επιστρέψει στους αγώνες το συντομότερο δυνατόν για να αποτρέψει τους αθλητές της από την μακροχρόνια στασιμότητα, δήλωσε η επικεφαλής του Ρωσικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ (RUSADA), Γελένα Ισινμπάγεβα, που τόνισε ότι ο Σεμπάστιαν Κόε δεν την σεβάστηκε, ενώ επεσήμανε ότι πραγματικά η χώρα της έχει πληγεί άσχημα από το ντόπινγκ.

Η Ρωσική Ομοσπονδία Στίβου αποκλείστηκε το Νοέμβριο του 2015 από την IAAF, μετά από μια ανεξάρτητη μελέτη τoυ Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) για εκτεταμένη κρατική ενίσχυση του ντόπινγκ στη χώρα και η IAAF επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η απαγόρευση θα ισχύσει και στην επόμενη χρονιά.

«Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα βρουν μια συμβιβαστική λύση Έχουμε κάνει ότι ζήτησαν. Το κάναμε ακόμη και πριν από το Ρίο 2016», είπε η δύο φορές Ολυμπιονίκης του επι κοντώ στην αθλητική ιστοσελίδα insidethegames.biz, η οποία επικεντρώνει τα θέματά της στο Ολυμπιακό Κίνημα.

«Ελπίζω ότι σύντομα θα μπορούμε να μετέχουμε σε διεθνείς αγώνες, διαφορετικά δεν θα έχουμε καμία πιθανότητα να αναπτυχθεί το άθλημα στη Ρωσία, χάνουμε τον προσανατολισμό μας», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε μια λύση, αφού ήδη έγινε το χειρότερο πράγμα που μπορούσε να συμβεί. Χάσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να γυρίσει πίσω».

Η 34χρονη αθλήτρια που έχει επίσης στην κατοχή της τρεις παγκόσμιους τίτλους ενώ έχει κάνει 28 καταρρίψεις του παγκοσμίου ρεκόρ, έκανε παράπονα και για το πρόεδρο της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε, από τον οποίο ζήτησε η έρευνα για το ντόπινγκ να πραγματοποιηθεί παγκοσμίως, ενώ θεωρεί ότι ο Βρετανός παράγοντας δεν την σεβάστηκε, όταν δεν της επιτράπηκε να πάρει μέρος στους τελευταίους Ολυμπιακούς της καριέρας της στο Ρίο.

«Πως μπορεί η IAAF να επιτρέπει σε αθλητές που έχουν τιμωρηθεί δύο φορές για ντόπινγκ να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς και σε εμένα όχι;», αναρωτήθηκε η Ισινμπάγεβα σε μια ξεχωριστή της συνέντευξη που φιλοξενεί Η γαλλική εφημεριδα L’Equipe, κάνοντας αναφορά στον Αμερικανό σπριντερ Τζάστιν Γκάτλιν.

«Όταν ο Κόε μου ζήτησε να τον στηρίξω στην προεκλογική του καμπάνια για την προεδρία της IAAF, του την παρείχα χωρίς να του κάνω ερωτήσεις. Τότε με έβαλε στον κατάλογο με όλους τους άλλους. Δεν έλαβε υπόψη ποια είμαι, την ιστορία μου, το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για τις αθλητικές μου επιδόσεις. Ο Σεμπάστιαν Κόε δεν με σεβάστηκε και μου έκανε κακό».

Για να παραδεχθεί στη συνέχεια: «Ναι, η Ρωσία έχει δηλητηριαστεί από το ντόπινγκ… αλλά το να εστιάσουμε τις έρευνες σε μια χώρα είναι μια πολιτική πράξη. Ελπίζω ότι η έρευνα του κ ΜακΛάρεν να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο».

Εκτός από τα καθήκοντά της στον RUSADA, η Ισινμπάγεβα είναι μέλος της επιτροπής αθλητών της ΔΟΕ (εξελέγη στο Ρίο) αλλά και στο εκτελεστικό συμβούλιο της ρωσικής ολυμπιακής επιτροπής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ