Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε το 2014, ο αρμόδιος ρυθμιστής για τις επικοινωνίες και για την προστασία προσωπικών δεδομένων στη Ρωσία ενεργεί για πρώτη φορά σχετικά και διέταξε τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών πρόσβασης να μπλοκάρουν την πρόσβαση στο επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο LinkedIn της Microsoft, αφού τα στοιχεία 6 εκατομμυρίων Ρώσων αποθηκεύονται σε διακομιστές που δεν βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος.

Το 2015 είχε γίνει γνωστό από την ίδια κρατική υπηρεσία, την Rosenergoatom ότι θα επενδύσει 6,4 δισ. ρούβλια (90,65 εκατ. ευρώ) στην κατασκευή του μεγαλύτερου κέντρου δεδομένων της Ρωσίας στην πόλη Udomlya για να εξυπηρετήσει από το 2017 τις ανάγκες των πυρηνικών της εργοστασίων, αλλά και την ευθυγράμμιση αμερικανικών κολοσσών όπως η Google και το Facebook με τον νόμο.
Δίπλα σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, η Ρωσία αφήνει αρκετές συστοιχίες υπολογιστών δυνητικά στη διάθεση αμερικανικών κολοσσών, οι οποίες καλούνται να φιλοξενήσουν επί ρωσικού εδάφους τα δεδομένα Ρώσων και άρα, να χτίσουν ή να προμηθευτούν την απαραίτητη υποδομή εκεί. Το data center αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μερικώς τον Μάρτιο του 2017 και πλήρως το 2018.

Από τον Φεβρουάριο, η Ρωσία έχει απευθύνει τελεσίγραφο σε Google, Facebook και Apple και για τη φορολόγησή τους. Στη χώρα εξετάζεται η επιβολή του γνωστού ως Google tax, η οποία σκληραίνει τη στάση της απέναντι σε Google, Facebook και Apple, διακρίνοντας ότι διαφορετικά διατηρούν αθέμιτο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εγχώριων ιντερνετικών επιχειρήσεων που καταβάλλουν φόρους.

Reuters,tech.in.gr