Στη σημερινή αντι-ελιτίστικη εποχή μας η μόρφωση δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης. Έχουμε φτάσει στο σημείο αντί να σχολιάζω εγώ κάποιους συγγενείς μου γιατί είναι αμόρφωτοι να με κοροϊδεύουν εκείνοι επειδή διαβάζω βιβλία!

Η γνώση όμως εξακολουθεί να είναι δύναμη και όπως έδειξε η σχέση της δικής μας κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους, ο γραμματισμένος στο τέλος θα κάνει υποχείριό του τον αμόρφωτο.

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι τόσο αγράμματος που κυκλοφορούν ακόμη και αστικοί θρύλοι πως δεν μπορεί να διαβάσει (δεν χρησιμοποιεί ποτέ auto-cue και όταν του ζητούν να διαβάσει κάτι δεν έχει ποτέ μαζί του γυαλιά).

Ο κόσμος μας όμως είναι πολύ περίπλοκος για να τον διαχειριστούν οι λαϊκιστές με τις απλοϊκές λύσεις τους. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις απειλές του Τραμπ για εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Αν βάλει δασμούς στα κινεζικά βιομηχανικά προϊόντα η Κίνα έχει ήδη απειλήσει πως θα κάνει το ίδιο στη σόγια και άλλα γεωργικά προϊόντα που εισάγει σε μεγάλες ποσότητες από τις ΗΠΑ. Τι θα επιλέξει λοιπόν ο Ντόναλντ; Θα ικανοποιήσει τους εργάτες των βιομηχανιών δυσαρεστώντας τις αγροτικές πολιτείες που τον υποστήριξαν τόσο δυναμικά;

Δεν είμαι προφήτης για να γνωρίζω τι θα προτιμήσει, αλλά είμαι σίγουρος πως όποιο Λόμπυ τον διαχειριστεί (τρομάξει;) καλύτερα θα τον καταφέρει να ακολουθήσει τη δική του πολιτική. Τέτοιοι άνθρωποι (αυτός και πολλοί ψεκασμένοι συνεργάτες του) δεν διαθέτουν ούτε τη γνώση, ούτε την υπομονή, ούτε το στρατηγικό βάθος σκέψης για να κάνουν μακροπρόθεσμες επιλογές. Ο νέος μας πλανητάρχης θα προτιμήσει απλώς ό,τι φαίνεται καλύτερο εκείνη τη στιγμή και θα αφήσει τα πράγματα να προχωρήσουν μόνα τους.

Αν ήμουν αμερικανός λομπίστας θα ετοιμαζόμουν για μεγάλο πάρτι (και αρκετές δωροδοκίες). Κι αν ήμουν κομμουνιστής θα θυμόμουν τον Λένιν και τις προβλέψεις του για παγκόσμια διακυβέρνηση από το μεγάλο κεφάλαιο.

Ως απλώς μορφωμένος άνθρωπος που είμαι πάντως το μόνο που κάνω είναι να αγχώνομαι, να διαβάζω και να ελπίζω. Στο επόμενο κείμενό μου θα σας γράψω τις απόψεις μου για το πώς θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης (αν στο μεταξύ δεν μας πάει κάποιο Λόμπυ σε πυρηνικό πόλεμο) και πώς θα αρχίσει ο επόμενος εφιάλτης.

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου

Οικονομολόγος-προγραμματιστής

————-

Κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν έχει ανοσία στην ανικανότητα, τη βλακεία και την απάτη. Όποιος δεν το πιστεύει αυτό παρακαλώ να μην με διαβάζει.

Γιώργος Επιτήδειος