Με ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Android: Επιλογές σε κάθε ευκαιρία», η Google απαντά στις αιτιάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η οποία έκρινε τον Απρίλιο ότι ο κολοσσός του Διαδικτύου παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, επιβάλλοντας τη χρήση της δικής της μηχανής αναζήτησης και του δικού της καταστήματος app με κάθε μέσο σε κάθε συσκευή με Android.

Ακολουθεί η απάντηση της Google, παραθέτοντας αποσπάσματα από τα συμπεράσματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. στο εκάστοτε θέμα που απαντά η εταιρεία -επισημάναμε επίσης κάποια επιχειρήματα στην απάντηση αυτή:

«Το 2007, λανσάραμε το Android, ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα. Την περίοδο εκείνη, τα smartphones ήταν ακριβά και περιορισμένα. Στόχος μας ήταν να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση – να προωθήσουμε την καινοτομία και να αυξήσουμε τις επιλογές για τους καταναλωτές – και το πετύχαμε.»Δείτε το video της ιστορίας του Android εδώ.

«Λόγω του Android, οι κατασκευαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν ή να κατασκευάσουν ακριβά λειτουργικά συστήματα. Ως αποτέλεσμα, τα smartphones είναι πλέον διαθέσιμα σε πολύ χαμηλότερες τιμές – από 45 ευρώ – και έχουν γίνει πιο προσβάσιμα σε περισσότερους χρήστες. Σήμερα, πάνω από 24.000 συσκευές από 1.300 διαφορετικές μάρκες δουλεύουν με λειτουργικό σύστημα Android. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι προγραμματιστές έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις εφαρμογές τους σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Με άλλα λόγια, το λειτουργικό σύστημα Android δεν αποτελεί “μονόδρομο”, αλλά μία πλατφόρμα πολλαπλών επιλογών για τον χρήστη.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια Κοινοποίηση Αιτιάσεων, εγείροντας ανησυχίες για το πώς διαχειριζόμαστε θέματα συμβατότητας του Android και πώς διανέμουμε τις δικές μας εφαρμογές. Η απάντηση που καταθέσαμε σήμερα δείχνει πώς το οικοσύστημα του Android εναρμονίζει τα ενδιαφέροντα χρηστών, προγραμματιστών, δημιουργών λογισμικού και παρόχων κινητού δικτύου. Το Android δεν έχει βλάψει τον ανταγωνισμό, αλλά τον έχει προωθήσει.»

Android vs. iOS

«Αρχικά, η υπόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι βασισμένη στην ιδέα ότι το Android δεν ανταγωνίζεται το iOS της Apple. Δεν το βλέπουμε από αυτήν την οπτική γωνία. Πιστεύουμε πως ούτε και η Apple, ούτε οι κατασκευαστές κινητών, οι προγραμματιστές ή οι χρήστες. Στην πραγματικότητα, το 89% των ερωτηθέντων έρευνας αγοράς που πραγματοποιήθηκε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσαν ότι το Android και η Apple ανταγωνίζονται. Με το να αγνοούμε τον ανταγωνισμό με την Apple είναι σαν να μην λαμβάνουμε υπόψη την ιδιαιτερότητα του ανταγωνιστικού τοπίου των smartphone.»

«Ο κατακερματισμός του Android»

«Δεύτερον, ανησυχούμε ότι τα πρώτα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποτιμούν τη σπουδαιότητα των προγραμματιστών και τους κινδύνους του κατακερματισμού στο οικοσύστημα των κινητών συσκευών. Οι προγραμματιστές, οι οποίοι ανέρχονται σε τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια στην Ευρώπη το 2015 – βασίζονται σε ένα σταθερό και συνεκτικό πλαίσιο για να κάνουν τη δουλειά τους. Οποιοσδήποτε κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων μπορεί να κατεβάσει το Android και να το τροποποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο επιλέξει. Αλλά αυτή η ευελιξία κάνει το Android ευάλωτο στον κατακερματισμό, ένα πρόβλημα που μαστίζει τα προηγούμενα έργα λειτουργικών συστημάτων, όπως το Unix και Symbian. Όταν ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει τον κώδικά σου, πώς μπορείς να διασφαλίσεις πως υπάρχει μια κοινή και ακατακερμάτιστη εκδοχή του συγκεκριμένου λειτουργικού συστήματος, ικανή να διασφαλίζει ότι οι προγραμματιστές δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουν την ταλαιπωρία και το κόστος της δημιουργίας πολλαπλών εκδοχών των εφαρμογών τους;»

  • Για την ιστορία, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει συμπεράνει πως αν ένας κατασκευαστής επιθυμεί να προεγκαταστήσει εφαρμογές ιδιοκτησίας Google, όπως το Google Play Store και το Google Search, σε οποιαδήποτε από τις συσκευές του, η Google τον υποχρεώνει να υπογράψει «συμφωνία κατά του κατακερματισμού», η οποία τον δεσμεύει να μην πωλεί συσκευές που λειτουργούν με το σύστημα «Android fork». Όπως υποστηρίζει, η συμπεριφορά της Google έχει άμεσο αντίκτυπο στους καταναλωτές, καθώς τους στερεί την πρόσβαση σε καινοτόμες έξυπνες κινητές συσκευές που βασίζονται σε εναλλακτικές εκδοχές, ενδεχομένως ανώτερες, του λειτουργικού συστήματος Android. Για παράδειγμα, η Επιτροπή διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Google, με τη συμπεριφορά της, εμπόδισε τους κατασκευαστές να πωλούν έξυπνες κινητές συσκευές που βασίζονται στο ανταγωνιστικό «Android fork», το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση του λειτουργικού της συστήματος Android. Με τον τρόπο αυτό, η Google στερεί τους ανταγωνιστές της από τη δυνατότητα να δημιουργούν εφαρμογές και υπηρεσίες, ιδίως υπηρεσίες γενικής αναζήτησης, που θα μπορούσαν να προεγκαθίστανται σε «Android fork».

Η Google επιμένει: «Για να διαχειριστούμε αυτή την πρόκληση, συνεργαζόμαστε με κατασκευαστές hardware για να καθιερώσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο συμβατότητας για όλες τις συσκευές Android. Κυριότερα, παρέχουμε στους κατασκευαστές κινητών μεγάλο περιθώριο να κατασκευάσουν συσκευές που υπερβαίνουν αυτό το ελάχιστο επίπεδο, γι’ αυτό βλέπετε τόσες διαφορετικές εκδόσεις των συσκευών Android. Αυτό είναι ουσιαστικά το “κλειδί”: οι προαιρετικές συμφωνίες συμβατότητάς μας προσφέρουν ποικιλία λύσεων, ενώ παράλληλα δίνουν στους προγραμματιστές την ασφάλεια ότι οι εφαρμογές που θα δημιουργήσουν λειτουργούν απρόσκοπτα σε χιλιάδες διαφορετικά κινητά και tablets. Αυτή η ισορροπία τονώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των συσκευών Android καθώς και μεταξύ του Android και του iPhone της Apple.

Οι κανόνες συμβατότητας του Android του δίνουν τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσει τον κατακερματισμός και να διατηρήσει ένα υγιές οικοσύστημα για τους προγραμματιστές. Το 94% των ερωτηθέντων που απάντησαν ερωτήσεις για τον κατακερματισμό σε μια από τις έρευνες αγοράς της Επιτροπής, δήλωσαν πως βλάπτει την πλατφόρμα του λειτουργικού Android. Οι προγραμματιστές ανησυχούν για αυτό και οι ανταγωνιστές μας που διαθέτουν κλειστές πλατφόρμες (και δεν αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο) συχνά μας επικρίνουν για αυτό. Η πρόταση της Επιτροπής ενέχει τον κίνδυνο αύξησης του κατακερματισμού (της αγοράς κινητών συσκευών), με αποτέλεσμα να πληγεί η πλατφόρμα του Android και ο ανταγωνισμός στην αγορά κινητών τηλεφώνων.»

Η σουίτα εφαρμογών

«Τρίτον, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι δεν θα έπρεπε να προσφέρουμε κάποιες εφαρμογές της Google ως τμήμα μιας σουίτας εφαρμογών. Κανένας κατασκευαστής δεν είναι υποχρεωμένος να προεγκαταστήσει οποιαδήποτε εφαρμογή Google σε ένα κινητό τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα Android. Εμείς όντως προσφέρουμε στους κατασκευαστές μια σουίτα εφαρμογών, και έτσι όταν οι χρήστες αγοράζουν ένα καινούργιο κινητό τηλέφωνο, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια γκάμα από βασικές υπηρεσίες, οικείες σε αυτούς. Οι ανταγωνιστές του Android, μεταξύ των οποίων το iPhone της Apple και το Windows phone της Microsoft, όχι μόνο δεν κάνουν το ίδιο αλλά επιτρέπουν λιγότερες επιλογές σε εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στα κινητά τους.

Στο Android οι εφαρμογές της Google συνήθως αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο από το ένα τρίτο των προεγκατεστημένων εφαρμογών της συσκευής (και καταλαμβάνουν μόνο ένα μικρό μέρος της μνήμης της συσκευής). »

«Ο καταναλωτής μπορεί να απεγκαταστήσει οποιαδήποτε από τις εφαρμογές μας ανά πάσα στιγμή. Και οι κατασκευαστές hardware και οι πάροχοι έχουν τη μοναδική δυνατότητα να προεγκαταστήσουν εφαρμογές ανταγωνιστών μας ακριβώς δίπλα στις δικές μας. Σε επίπεδο ανταγωνισμού λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει “αποκλεισμός”.»

  • Στον αντίποδα, η έρευνα της Επιτροπής έδειξε ότι είναι σημαντικό από εμπορική άποψη για τους κατασκευαστές συσκευών που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android να προεγκαθιστούν στις συσκευές αυτές το Google Play Store – το app store της Google για Android. Στις συμβάσεις που συνάπτει με τους κατασκευαστές η Google θέτει ως όρο για την αδειοδότηση του Play Store σε συσκευές Android την προεγκατάσταση του Google Search και τη χρήση του ως προεπιλεγμένης υπηρεσίας αναζήτησης. Ως εκ τούτου, οι ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης δεν μπορούν να γίνουν η προεπιλεγμένη υπηρεσία αναζήτησης στη συντριπτική πλειονότητα των συσκευών που πωλούνται εντός του ΕΟΧ. Με τη στρατηγική αυτή, η Google έχει επίσης μειώσει τα κίνητρα των κατασκευαστών να προεγκαθιστούν ανταγωνιστικές εφαρμογές αναζήτησης, καθώς και τα κίνητρα των καταναλωτών να τηλεφορτώνουν τις εφαρμογές αυτές.
  • Ομοίως, σημειώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., στις συμβάσεις της με τους κατασκευαστές η Google ζητά την προεγκατάσταση του φυλλομετρητή Chrome, ως αντάλλαγμα για την αδειοδότηση του Play Store ή του Google Search. Με τον τρόπο αυτό, η Google έχει εξασφαλίσει την προεγκατάσταση του φυλλομετρητή της στη συντριπτική πλειονότητα των συσκευών που πωλούνται εντός του ΕΟΧ. Οι φυλλομετρητές αποτελούν σημαντικό σημείο εισόδου για τις αναζητήσεις σε κινητές συσκευές. Έτσι, η μείωση των κινήτρων των κατασκευαστών να προεγκαθιστούν ανταγωνιστικές εφαρμογές φυλλομετρητών και των κινήτρων των καταναλωτών να τηλεφορτώνουν τις εφαρμογές αυτές έχει πλήξει τον ανταγωνισμό τόσο στον τομέα των φυλλομετρητών ιστού κινητής τηλεφωνίας όσο και στον τομέα των υπηρεσιών γενικής διαδικτυακής αναζήτησης.

Η Google απαντά επισημαίνοντας ότι αν όχι ο κατασκευαστής, ο τελικός χρήστης μπορεί να αλλάξει με ευκολία την προεπιλογή μηχανής αναζήτησης, να αφαιρέσει τις εφαρμογές της Google και τα προεγκαταστημένα widget της: «Υπάρχουν επίσης πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να επιλέξουν τις εφαρμογές που θέλουν – κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης αναγνωρίσει σε άλλες έρευνες. Ο μέσος χρήστης Android στην Ευρώπη κατεβάζει επιπλέον 50 εφαρμογές κατά τη διάρκεια της ζωής της συσκευής του. Η λήψη και η αντικατάσταση μιας εφαρμογής ή widget είναι απλή – μπορείτε να το κάνετε σε τριάντα δευτερόλεπτα. Oι χρήστες κατέβασαν 65 δισεκατομμύρια εφαρμογές από το Google Play το 2015 – που αντιστοιχεί σε πάνω από 175 εκατομμύρια εφαρμογές την ημέρα κατά μέσο όρο. Aπό το 2011, οι εφαρμογές που προσφέρουν παρόμοια λειτουργικότητα με εκείνες στη σουίτα μας έχουν κατέβει σχεδόν 15 δισεκατομμύρια φορές. Και πάλι, δεν υπάρχει καμία απόδειξη του αποκλεισμού.

Πολλές προεγκατεστημένες εφαρμογές δεν επιτυγχάνουν τον σκοπό τους και πολλές ήταν τελικά ιδιαίτερα επιτυχημένες μέσω των λήψεων των χρηστών όπως το Spotify ή το Snapchat. Η προσφερόμενη σουίτα εφαρμογών μας προσφέρει στους χρήστες την ελευθερία να επιλέξουν εκείνοι τις εφαρμογές που θέλουν για τα τηλέφωνά τους.»

  • Η Επιτροπή πάντως, σημειώνει πως η Google παρείχε σημαντικά οικονομικά κίνητρα σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές έξυπνων κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών, καθώς και σε παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας, υπό τον όρο ότι αυτοί θα προεγκαθιστούν αποκλειστικά το Google Search στις συσκευές τους. Ως εκ τούτου, έκρινε πως η Google περιορίζει τα κίνητρα των κατασκευαστών και των παρόχων δικτύων κινητής τηλεφωνίας να προεγκαθιστούν ανταγωνιστικές υπηρεσίες αναζήτησης στις συσκευές που θέτουν σε κυκλοφορία στην αγορά. Πράγματι, η Επιτροπή διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο όρος της αποκλειστικότητας επηρέασε το κατά πόσον ορισμένοι κατασκευαστές συσκευών και πάροχοι δικτύων κινητής τηλεφωνίας προεγκατέστησαν ή όχι ανταγωνιστικές υπηρεσίες αναζήτησης.

Η σουίτα μας προσφέρεται δωρεάν, απαντά η Google: «Τέλος, η διανομή των προϊόντων, όπως το Google Search μαζί με το Google Play, μας επιτρέπει να προσφέρουμε ολόκληρη τη σουίτα μας δωρεάν- σε αντίθεση, για παράδειγμα, με το να χρεώναμε τέλη αρχικής αδειοδότησης. Αυτή η δωρεάν διανομή είναι μια αποτελεσματική λύση για όλους – μειώνει τις τιμές για τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και τους καταναλωτές, ενώ μας επιτρέπει ακόμα να διατηρούμε τις σημαντικές επενδύσεις μας στο Android και στο Google Play.»

Οι εύθραυστες πλατφόρμες ανοικτού κώδικα

Η απάντηση της Google κλείνει την ανοικτή επιστολή της προς την Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας «εύθραυστες» τις πλατφόρμες ανοικτού κώδικα:

«Οι κινητές συσκευές του σήμερα καταδεικνύουν όλα τα σημάδια του έντονου ανταγωνισμού, ο οποίος επεκτείνεται σε μια σειρά επιχειρηματικών μοντέλων: από καθετοποιημένα λειτουργικά συστήματα όπως το iOS της Apple μέχρι συστήματα ανοικτού κώδικα, όπως το Android. Η ταχεία καινοτομία, η μεγάλη ποικιλία και η πτώση των τιμών που βλέπουμε στα smartphones αντιπροσωπεύουν τα χαρακτηριστικά του ισχυρού ανταγωνισμού.

Το Android έχει προωθήσει μια νέα γενιά καινοτομίας και ανταγωνισμού μεταξύ των πλατφορμών. Όπως και να το δει κανείς, είναι η πιο ανοικτή, ευέλικτη και διαφοροποιημένη πλατφόρμα λειτουργικού συστήματος για κινητές συσκευές.

Όμως, οι πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα είναι εύθραυστες. Επιβιώνουν και αναπτύσσονται εξισορροπώντας τις ανάγκες όλων των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών και προγραμματιστών. Η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ανέτρεπε αυτή την ισορροπία και θα έστελνε ένα ακούσιο σήμα ότι ευνοεί τις κλειστές σε σχέση με τις ανοικτές πλατφόρμες. Αυτό θα σήμαινε λιγότερη καινοτομία, λιγότερες επιλογές, χαμηλότερος ανταγωνισμός και υψηλότερες τιμές. Αυτό δεν θα δημιουργούσε απλά μια κακή έκβαση για εμάς, αλλά και για τους προγραμματιστές, τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και τους παρόχους, και το κυριότερο, για τους καταναλωτές.

Αυτή είναι η θέση μας, την οποία καταθέτουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα.

Προσβλέπουμε στη συνέχιση του διαλόγου.»

Την επιστολή-απάντηση υπογράφει ο Κεντ Γουόκερ, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής στην εταιρεία.

tech.in.gr