Ευφραιμίδη Μαρίλη

Είναι ένας όρος ο οποίος αναφέρεται στην αξιολόγησητου εαυτού μας. Ωστόσο, οι περισσότερες από εμάς έχουμε μειωμένη εκτίμηση. Και αν αυτό δεν ισχύει πάντα, τότε σίγουρα υπήρξαν στιγμές στη ζωή σας, που λόγω καταστάσεων, σχέσεων ή επαγγελματικών δυσχερειών οδηγηθήκατε σε λανθασμένα συμπεράσματα για τον εαυτό σας.
Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι γιατί απλά εσωτερικεύουμε λάθος μηνύματα και δημιουργούμε λάθος πεποιθήσειςγια τον εαυτό μας. Στη συνέχεια, βασιζόμαστε σε αυτές τις αντιλήψεις, με αποτέλεσμα να μην σκεφτόμαστε «σωστά», να μην φροντίζουμε τον εαυτό μας και κατά συνέπεια να χάνουμε εντελώς την αίσθηση του εαυτού μας.
Όποιος πει ότι δεν θέλει να αυξήσει την αυτοεκτίμησητου, θα πει ψέμματα. Αλλά το πρόβλημα, ξεκινάει από αυτήν και μόνο την πρόταση. Γιατί δεν χρειάζεται να αυξήσετε την αυτοεκτίμησή σας, αλλά να την «χτίσετε»! Και αυτό, απαιτεί δουλειά, και όταν λέμε δουλειά, εννοούμε πράξεις και όχι λόγια.
Ακολουθήστε λοιπόν τις 4 συμβουλές παρακάτω για να «χτίσετε» άμεσα και σωσά την αυτοεκτίμησή σας:
1.Βάλτε υγιή όρια: Μην επιτρέπετε κοντά σας ανθρώπους που έχουν την τάση να σας μειώνουν. Μακριά από «αρρωστημένες» σχέσεις ή από ανθρώπους που σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα. Δώστε λίγο χώρο στον εαυτό σας. Δεν μπορείτε να είστε για όλους εκεί.
2.Ξεκινήστε με το χτίσιμο του κορμιού σας: Οτιδήποτε λειτουργεί θετικά και διασκεδαστικά για εσάς, κάντε το. Δεν χρειάζετε να αποκτήσετε το κορμί της φωτογραφίας (της όποιας φωτογραφίας) για να αποκτήσετε αυτοεκτίμηση. Μην επικεντρώνεστε στην εξωτερική ομορφιά. Σημασία έχει κάνετε κάτι για το σώμα σας και μέσα από αυτό να αισθάνεστε όμορφα.
3.Βρείτε χρόνο να αναπτύξετε τα ταλέντα σας: Ακόμα και αν έχετε μόνο μισή ώρα την ημέρα, κάντε αυτό που θα θέλατε πάντα Ζωγραφική, φωνητική, υποκριτική, μεταπτυχιακά… Κάντε κάτι μόνο για εσάς. Η δημιουργικότητα μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα με τον εαυτό μας.
4.Εκφραστείτε ελεύθερα:  Μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας. Θα πρέπει να ακουστείτε. Χωρίς φωνή, είναι πολύ εύκολο να θεωρηθεί ότι δεν υπάρχετε. Αποδείξτε ότι υπάρχετε…μιλώντας.
Τώρα φανταστείτε ότι έχετε μια μηχανή. Αυτές οι συμβουλές αποτελούν τα πιστόνια στην μηχανή. Όσα περισσότερα λειτουργούν, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσετε στον προορισμό σας. Ο στόχος σας είναι να τα κάνετενα δουλέψουν όλα μαζί!
Σοφία Εφραιμίδου, ψυχολόγος υγείας

woman.in.gr