Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O B' Παγκόσμιος Πόλεμος στον κινηματογράφο

O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος στον κινηματογράφο

Επιμέλεια: Τζένη Παπαγεωργίου Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ενέπνευσε τον κινηματογράφο μέχρι σήμερα, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς σκηνοθέτες να κινηματογραφήσουν αριστουργήματα της 7η Τέχνης. Δείτε στο αφιέρωμα επιλεγμένες ταινίες με κεντρικό θέμα το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή με ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα με αυτόν. Fury (2012) Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Άγιερ Παίζουν: Μπραντ Πιτ, Λόγκαν Λήρμαν, Σία […]

Επιμέλεια: Τζένη Παπαγεωργίου

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ενέπνευσε τον κινηματογράφο μέχρι σήμερα, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς σκηνοθέτες να κινηματογραφήσουν αριστουργήματα της 7η Τέχνης. Δείτε στο αφιέρωμα επιλεγμένες ταινίες με κεντρικό θέμα το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή με ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα με αυτόν.
Fury (2012)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Άγιερ
Παίζουν: Μπραντ Πιτ, Λόγκαν Λήρμαν, Σία ΛαΜπεφ, Μάικλ Πένα, Τζιμ Πάρακ, Ξάβιερ Σάμιουελ, Τζον Μπέρνθαλ, Σκοτ Ίστγουντ, Μπραντ Γουίλιαμ Χένκε,Κέβιν Βανς

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπραντ Πιτ πρωταγωνιστεί σε πολεμική ταινία. Το «Fury» γυρνά πίσω το χρόνο στο 1945, στη στιγμή της κατάρρευσης του ναζιστικού καθεστώτος, όταν το αμερικανικό πλήρωμα ενός άρματος μάχης αντιμετωπίζει το γερμανικό στρατό.
Οι Σύμμαχοι σχεδιάζουν την τελευταία αντεπίθεση στην Ευρώπη. Ο σκληροτράχηλος λοχίας Wardaddy ηγείται μιας εξαιρετικά επικίνδυνης αποστολής σε εχθρικό έδαφος, έχοντας στη διάθεση του μόνο ένα τανκ και ένα τετραμελές πλήρωμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ




Μνημείων Άνδρες (2014)

Σκηνοθεσία: Τζορτζ Κλούνι
Παίζουν: Τζορτζ Κλούνι, Μπεν Άφλεκ, Μπιλ Μάρεϊ, Τζον Γκούντμαν, Zαν Ντιζαρντέν και Κέιτ Μπλάνσετ

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το μεγαλύτερο κυνήγι θησαυρού της καταγεγραμμένης ιστορίας, εξετάζει τη δράση μιας επίλεκτης “διμοιρίας” ανθρώπων. Οι αφανείς αυτοί ήρωες, με την επωνυμία «Μνημείων Άνδρες», είχαν επιφορτιστεί, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με μια πολύ σημαντική υποχρέωση: Να διασώσουν κλεμμένα καλλιτεχνικά αριστουργήματα από τα χέρια των Ναζί και να τα επιστρέψουν στους νόμιμους κατόχους τους!





Άδωξοι Μπάσταρδη (2009)

Σκηνοθεσία: Κουέντιν Ταραντίνο
Παίζουν: Μπραντ Πιτ, Νταϊάν Κρούγκερ, Κρίστοφ Βαλτς, Ντάνιελ Μπρουλ, Μέλανι Λόρεν, Ιλάι Ροθ, Τιλ Σβάιγκερ, Μάικλ Φασμπέντερ, Μάικ Μάγιερς

Περιπέτεια αμερικανο-γερμανικής συμπαραγωγής 2009, την οποία ο Ταραντίνο δούλευε για περισσότερα από δέκα χρόνια! Θεωρείται remake της ταινίας του 1978 του Έντζο Καστελάρι, ο οποίος κάνει και ένα «πέρασμα» στην ταινία αλλά δηλώνει σχετικά: «Είναι μια τελείως διαφορετική ταινία, κάτι ολότελα φτιαγμένο από τον Κουέντιν Ταραντίνο. Δεν πρόκειται για remake. Απλά είναι κάτι, που του ενέπνευσα».
Στην υπόθεση τώρα. Στην κατεχόμενη από τα γερμανικά στρατεύματα Γαλλία, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια κοπέλα εβραϊκής καταγωγής, η Σοσάνα, γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας ολόκληρης της οικογένειάς της από τους Ναζί. Εκείνη, κατορθώνει να γλιτώσει και δραπετεύει στο Παρίσι, όπου αποκτά νέα ταυτότητα και ζωή ως ιδιοκτήτρια ενός μικρού κινηματογράφου. Ταυτόχρονα, μια επίλεκτη ομάδα στρατιωτών, με επικεφαλής τον Υπολοχαγό Άλντο Ρέιν, αποφασίζει να εισβάλει στη Γαλλία, και να κάνει τη ζωή των Γερμανών του Γ΄ Ράιχ κόλαση, μην αφήνοντας κανέναν ζωντανό στο πέρασμά της – και μάλιστα ασκώντας πάνω τους τα απάνθρωπα αντιεβραϊκά μέτρα των Ναζί, με στόχο την τιμωρία τους με το ίδιο νόμισμα. Γνωστοί στους εχθρούς τους ως «Μπάσταρδοι», η ομάδα του Ρέιν βρίσκει στο πρόσωπο μιας Γερμανίδας ηθοποιού μία ανέλπιστη σύμμαχο στη μάχη, που δίνει. Αλλά και η Σοσάνα, καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στα σχέδια τους…



Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι (1957)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιν

Παίζουν: Γουίλιαμ Χόλντεν, ‘Αλεκ Γκίνες, Τζακ Χόκινς, Σεσούε Χαγιακάουα, Τζέιμς Ντόναλντ, Τζέφρι Χορν, Πίτερ Γουίλιαμς
Διάρκεια: 160 λεπτά

Κάπου στην Ασία, κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, Βρετανοί αιχμάλωτοι εργάζονται στη γραμμή του τρένου, στήνοντας παράλληλα μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Κβάι, η οποία θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ιαπώνων. Οι σύμμαχοι από την πλευρά τους συγκροτούν ομάδα κομάντος, με στόχο να την ανατινάξουν…

Παραχαράκτες (2007)
Σκηνοθεσία: Στέφαν Ρουτσοβίτσκι

Η πραγματική ιστορία του Σάλομον Σόροβιτς, εβραίου παραχαράκτη. που συνελήφθη από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μεταφέρθηκε σε ειδικό στρατόπεδο και τέθηκε επικεφαλής ομάδας γραφιστών και τυπογράφων, με εντολή να φτιάξει πλαστές στερλίνες και δολάρια. Απώτερο σχέδιο των Γερμανών ήταν να οδηγήσουν σε κατάρρευση την οικονομία της Αγγλίας και της Αμερικής.

Ο Πιανίστας
(2002)
Σκηνοθεσία: Ρομάν Πολάνσκι

Παίζουν: Άντριεν Μπρόντι, Τόμας Κρέτσμαν, Φρανκ Φίνλεϊ, Μόριν Λίπμαν

Οι προσωπικές μνήμες του Ρομάν Πολάνσκι και τα ημερολόγια του πολωνοεβραίου πιανίστα Βλαντισλάβ Σπίλμαν γίνονται το όχημα για μια από τις πιο ωραίες ταινίες των τελευταίων ετών. Μολονότι ένα μεγάλο μέρος της καταγράφει το διωγμό των Εβραίων από τους ναζί, ο «Πιανίστας» καταγράφει ψυχρά και χωρίς να χαρίζεται στους παθόντες.
1938-1945. Επτά χρόνια από τη ζωή των κατοίκων στη Βαρσοβία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι βομβαρδισμοί, η κατοχή από τα γερμανικά στρατεύματα, η δημιουργία του γκέτο, η μεταφορά των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η πείνα, η εισβολή των συμμάχων, η απελευθέρωση. Όλα αυτά τα γεγονότα επιδρούν πάνω στη ζωή του ήρωα: χάνει την περιουσία του, βλέπει τους δικούς του να οδηγούνται στα κρεματόρια, ζει κρυμμένος σε διαμερίσματα της πόλης, αρρωσταίνει, φτάνει στα πρόθυρα του θανάτου και σώζεται από έναν φιλόμουσο Γερμανό αξιωματικό. Το περίεργο είναι ότι σε τίποτα από όλα αυτά δεν συμμετέχει ο ίδιος.

Βραβεύτηκε με τρία Όσκαρ, δύο BAFTA και επτά Σεζάρ, ενώ τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2002.





Γράμματα από το Ίβο Τζίμα

Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ

Με τα «Γράμματα από το Ίβο Τζίμα», ταινία βασισμένη σε επιστολές που βρέθηκαν στα οχυρά, περνάμε στις τάξεις των Ιαπώνων και παρακολουθούμε τις προετοιμασίες για την άμυνα του νησιού και τα όσα ακολούθησαν την απόβαση των Αμερικανών.
Ο Κλιντ Ίστγουντ αποφάσισε να ανιχνεύσει το παρασκήνιο ενός πολέμου, όχι σε επίπεδο στρατηγικής και επιχειρήσεων, αλλά σε ό,τι αφορά τους στρατιώτες. Η ψυχολογία που αναπτύσσουν είναι ανάλογη της κουλτούρας τους. Ωστόσο, σε μια μάχη το ζητούμενο είναι κοινό: Να μείνουν ζωντανοί, όταν ο τόπος γύρω τους φλέγεται.
Τα «Γράμματα» απέσπασαν ένα Όσκαρ (Μοντάζ Ήχου) και από πολλούς θεωρούνται η καλύτερη ταινία της περιόδου 2006-2007.

Τα Παιδικά Χρόνια του Ιβάν

Σκηνοθεσία: Αντρέι Ταρκόφσκι

Ο δωδεκάχρονος Ιβάν γίνεται κατάσκοπος στο ανατολικό μέτωπο. Περνά τις γερμανικές γραμμές χωρίς να του δίνουν μεγάλη σημασία, ενώ τρεις σοβιετικοί αξιωματικοί προσπαθούν όσο μπορούν να τον προστατέψουν. Η πρώτη ταινία που έκανε διάσημο τον εξαιρετικό ρώσο σκηνοθέτη, Αντρέι Ταρκόφσκι.

Ο Μεγάλος Δικτάτωρ

Σκηνοθεσία: Τσάρλι Τσάπλιν

Μια προφητική ταινία, αφού ο Τσάρλι Τσάπλιν ξεχωρίζει για την οξυδέρκεια του, καθώς προέβλεψε τις προθέσεις του γερμανού δικτάτορα, πριν ακόμη ξεσπάσει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, αφού η ταινία γυρίσθηκε το 37 όταν δεν είχε εισβάλει ακόμη ο Χίτλερ στην Πολωνία!
Ένας εβραίος κουρέας που πάσχει από αμνησία επιστρέφει στην πατρίδα του. Όμως, η ομοιότητά του με το δικτάτορα της Τομανίας Αντενόιντ Χίνκελ, που σχεδιάζει να κατακτήσει τον κόσμο, θα πυροδοτήσει σειρά κωμικών καταστάσεων.

Η Λίστα του Σίντλερ

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ

Λέγεται ότι ο Σπίλμπεργκ δεν πήρε δραχμή για αυτή την ταινία. Λέγεται ακόμα ότι σε συγκεκριμένα μέρη δεν επιτράπηκε η είσοδος στο συνεργείο και έτσι αναγκάστηκε να στήσει ξανά χώρους, όπως το στρατόπεδο του Αουσβιτς, σε μικρότερη κλίμακα. Όπως και να έχει το παρασκήνιο των γυρισμάτων, το 1993 ο αμερικανός σκηνοθέτης κατάφερε το ακατόρθωτο. Να επιβλέπει εξ αποστάσεως το στάδιο του post production σε μια από τις πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών («Jurassic Park») και παράλληλα να δημιουργήσει την πιο προσωπική του ταινία. Ένα ασπρόμαυρο αριστούργημα.
Η «Λίστα του Σίντλερ» βασίστηκε στις μαρτυρίες επιζώντων, που συγκροτούν το ομότιτλο βιβλίο του Τόμας Κίνλι, και αφηγείται το χρονικό της διάσωσης χιλίων και πλέον Εβραίων που δεν οδηγήθηκαν στους θαλάμους αερίων, χάρη σε ένα Γερμανό επιχειρηματία. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Κρακοβία και στο στρατόπεδο του Πλάσκοφ και καλύπτει χρονικά όλο το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χιροσίμα Αγάπη μου

Σκηνοθεσία: Αλέν Ρενέ

Δομημένο σε μία ευρηματική αφηγηματική δομή, ο Ρενέ ελέγχει με μαεστρία τα κύματα του παρελθόντος και του παρόντος, του προσωπικού πόνου και της αγωνίας των λαών, παραδίδοντας ένα ανεκτίμητο κινηματογραφικό διαμάντι.
Το 1957 στη Χιροσίμα, μια νεαρή Γαλλίδα συναντάει έναν Γιαπωνέζο μια μέρα πριν να φύγει για τη Γαλλία. Μαζί ζουν μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες μια ερωτική ιστορία. Χωρίς να ξέρει τίποτα γι` αυτόν, του διηγείται το παρελθόν της στην πόλη Νεβέρ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Βραβείο Fipresci, φεστιβάλ Καννών, 1959




Η Λεπτή Κόκκινη Γραμμή
(1998)
Σκηνοθεσία: Τέρενς Μάλικ

Ο Τέρενς Μάλικ σκηνοθετεί τη δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Τζέιμς Τζόουνς το οποίο εκδόθηκε το 1962.
Με τη «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή» ο Μάλικ επαναπροσδιορίζει την έννοια της φρίκης του πολέμου μέσα από μια τρίωρη παρέλαση εικόνων, όπου η ποίηση συναντά την ωμότητα, τα όποια ιδανικά συνθλίβονται κάτω από το βάρος των γεγονότων, η αίγλη του νικητή τσαλακώνεται και ο άνθρωπος σηκώνει απελπισμένος το βλέμμα στον ουρανό και αναρρωτιέται: «Ποιος είσαι εσύ που έφτιαξες όλα αυτά που βλέπουμε γύρω μας;». Η παραγωγή ήταν υποψήφια για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Μουσικής, Φωτογραφίας, Μοντάζ και Ηχου, δυστυχώς όμως κατά την απονομή αγνοήθηκε επιδεικτικά.




Αμήν

Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς

Καθαρός πολιτικός κινηματογράφος από τον Κώστα Γαβρά.
Σε πρώτο επίπεδο το «Αμήν.» αφηγείται την ιστορία ενός ατόμου που μοιράζεται ανάμεσα στο καθήκον για την πατρίδα και τη συνείδησή του. Σε δεύτερο, και πιο ουσιαστικό, εισχωρεί στα κυκλώματα της διπλωματίας και αποκαλύπτει την υποκρισία των πολιτικών και των εκκλησιαστικών κύκλων: υπεκφυγές και ευχολόγια πίσω από τα οποία καλύπτονται συμφέροντα. Εκτός από τις επαναλαμβανόμενες σκηνές με τα τρένα, ανατριχιαστικά ιντερμέδια θανάτου, η ταινία δεν περιέχει ούτε μία σκηνή από το ολοκαύτωμα. Παρακολουθεί τους δήμιους στην καθημερινή τους ζωή (παρά τις καταγγελίες του, ο Γκερστάιν δεν ήταν άμοιρος ευθυνών), αντιπαραβάλει τη χλιδή και το τυπικό του Βατικανού με την αποσιώπηση ενός εγκλήματος και δημιουργεί ένα σύνολο σαφώς μεγάλο σε διάρκεια, αλλά ανατριχιαστικό σε όσα παραθέτει.
Ήταν υποψήφια για τη Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου (2002), καθώς και για επτά βραβεία Σεζάρ, από τα οποία απέσπασε μόνο εκείνο του Καλύτερου Σεναρίου.




entertainment.in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024