Όταν ξεκίνησαν να γίνονται μόδα το Trash TV και τα Reality Shows στην Ελλάδα, είχα μεγάλη δυσκολία να επιχειρηματολογήσω εναντίον τους. Έννοιες όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είχαν ιδιαίτερη απήχηση στους συμπολίτες μου που απλώς ήθελαν να γελάσουν λίγο με όσους αυτοεξευτελίζονταν σε πολλά από αυτά. Ειδικά μάλιστα όταν οι πρωταγωνιστές ήταν και μειωμένης ευφυΐας με αποτέλεσμα να το διασκεδάζουν και οι ίδιοι.

Αμάρτημα όμως χωρίς τιμωρία δεν υπάρχει και σήμερα βλέπω πολύ καλά με ποιο τρόπο τιμωρεί η πραγματικότητα όσους προτίμησαν την καλοπέραση τους από την παλιομοδίτικη ηθική μερικών παράξενων σαν κι εμένα.

Ο λόγος που γελούσαν με τον εξευτελισμό των άλλων ήταν γιατί τους έκανε να νιώθουν ανώτεροι. Και επαναλαμβάνοντας αυτή την ιεροτελεστία αμέτρητες ώρες στο τέλος το πίστεψαν και οι ίδιοι. Είναι σίγουροι πως είναι πανέξυπνοι, καλά ενημερωμένοι και αλάνθαστοι. Δεν χρειάζονται συμβουλές και δεν υπάρχει κανείς πιο μορφωμένος, πιο έμπειρος ή πιο ικανός από αυτούς για να τους διδάξει οτιδήποτε.

– Έτσι διάλεξαν να φέρουν στην εξουσία τους κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ παρότι καμία χώρα ποτέ δεν είδε άσπρη μέρα με κουμουνιστική κυβέρνηση.

– Ψήφισαν τους πατριδοφωνακλάδες του Καμμένου αγνοώντας τις χοντράδες της συμπεριφοράς τους και τον παλαιοκομματισμό τους που υποτίθεται πως πολεμούν.

– Και για να μην μένουμε μόνο στα δικά μας, οι Άγγλοι (και όχι οι Βρετανοί) αγνόησαν την πλειοψηφία των οικονομολόγων και προτίμησαν το Brexit γιατί ο μέσος επαρχιώτης της Κορνουάλης ξέρει καλύτερα από το London School of Economics και την Τράπεζα της Αγγλίας.

– Οι Αμερικάνοι πάλι είναι τόσο αστέρια που πιστεύουν πως ο πολλάκις χρεοκοπημένος Trump με τους τραμπουκισμούς του θα δώσει νέα πνοή στη χώρα του Λίνκολν και του Ρούσβελτ.

Φυσικά, οι απαντήσεις σε μεγάλα κοινωνικά φαινόμενα όπως η άνοδος των λαϊκιστών στον Δυτικό Κόσμο δεν είναι μονοδιάστατες. Για παράδειγμα, η μαζική εκπαίδευση παράγει πλέον ημιμαθείς που νομίζουν πως γνωρίζουν πολλά χωρίς ωστόσο να καταλαβαίνουν σχεδόν τίποτε. Σίγουρα λοιπόν έχει βάλει και αυτή το χέρι της για τη σημερινή κατάσταση. Δεν εξηγείται αλλιώς πώς είναι δυνατόν οι αγράμματοι του περασμένου αιώνα να ψήφιζαν σοφότερους κυβερνήτες από τους σημερινούς εγγράμματους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως φοβάμαι πως ο εξαίρετος άγγλος φιλόσοφος Roger Scruton είχε δίκιο όταν έγραφε πως η κουλτούρα των μορφωμένων σήμερα είναι η κουλτούρα της κατακόμβης (catacomb culture). Όπως οι καλόγεροι του Μεσαίωνα διατήρησαν την αρχαία παιδεία αντιγράφοντας βιβλία που δεν διάβαζε σχεδόν κανένας, έτσι και εμείς θα πρέπει να διατηρήσουμε τις γνώσεις και τις αξίες μας μέχρι ο υπόλοιπος κόσμος να αναγνωρίσει πάλι τη χρησιμότητά τους και να τις αναζητήσει ξανά.

Μέχρι τότε υπομονή.

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου

Οικονομολόγος-προγραμματιστής

————-

Κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν έχει ανοσία στην ανικανότητα, τη βλακεία και την απάτη. Όποιος δεν το πιστεύει αυτό παρακαλώ να μην με διαβάζει.

Γιώργος Επιτήδειος