Η αυξημένη περίμετρος της μέσης, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος και ο διαβήτη τύπου 2 ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο ήπαρ, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research.

Επιστημονική ομάδα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, με επικεφαλής τον Δρ Πήτερ Καμπελ, μελέτησε στοιχεία για 1,57 εκατομμύρια αμερικανούς ενήλικες που είχαν λάβει μέρος σε 14 μελέτες εστιάζοντας σε δεδομένα που να τεκμηριώνουν τη σχέση παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 με τον καρκίνο του ήπατος. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από καρκίνο στην αρχή της έρευνας.

Κατά την αξιολόγηση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι το 6,5% των συμμετεχόντων είχε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 και πάνω από 2.100 άτομα είχαν εκδηλώσει καρκίνο στο ήπαρ.

Μετά την σύγκριση των ποσοστών καρκίνου του ήπατος μεταξύ αυτών που ήταν παχύσαρκοι και είχαν διαβήτη και αυτών που ήταν μεν παχύσαρκοι αλλά δεν είχαν διαβήτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από διαβήτη είχαν 2,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του ήπατος. Μάλιστα, η παρατήρηση ίσχυε ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η φυλή και το αλκοόλ.

Επίσης, καθώς αυξανόταν ο δείκτης μάζας σώματος των συμμετεχόντων, όσο αυξανόταν και ο κίνδυνος καρκίνου. Για κάθε επιπλέον 5 εκατοστά αύξηση της περιμέτρου της μέσης ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 8%.

«Διαπιστώσαμε ότι καθένας από τους τρεις αυτούς παράγοντες σχετιζόταν άμεσα με τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Επίσης, τεκμηριώνεται η άποψη ότι ο συγκεκριμένος καρκίνος πρέπει να ενταχθεί στη λίστα των καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Και είναι ένας ακόμα λόγος για να διατηρούμε το σωματικό μας βάρος σε φυσιολογικά όρια» σημειώνει ο Δρ Κάμπελ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr