Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν Toyota και Suzuki με στόχο να συμπράξουν στους τομείς εξέλιξης φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών αλλά και την εξέλιξη «έξυπνων» gadgets τα οποία κερδίζουν ολοένα και περισσότερο χώρο στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στο πλαίσιο μιας αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας η Toyota αναμένεται να εκμεταλλευτεί την ηγετική θέση και την τεχνογνωσία της Suzuki στα χαμηλού κόστους μικρά αυτοκίνητα ενώ η Suzuki από την πλευρά της θα έχει πρόσβαση στις προηγμένες τεχνολογίες που εξελίσσει η Toyota και την τεχνογνωσία της στα μεγαλύτερου μεγέθους αυτοκίνητα.

Επίσης, όπως επισημαίνεται από τους δύο εταίρους, η μεταξύ τους συμφωνία δεν αναιρεί τον μεταξύ τους ανταγωνισμό ούτε μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για τυχόν άλλες συμφωνίες και συνεργασίες με τρίτους.

«H Toyota κατέχει ηγετική θέση στην αυτοκινητοβιομηχανία και είναι από τις πλέον αξιόπιστες εταιρείες του κλάδου σε ό,τι αφορά τις προηγμένες τεχνολογίες που θα διαμορφώσουν το μέλλον» αναφέρει στην ανακοίνωσή του για τη συμφωνία ο πρόεδρος της Suzuki, Osamu Suzuki, συμπληρώνοντας ότι το θέμα της συνεργασίας των δύο εταιρειών είχε τεθεί από τον ίδιο στον αείμνηστο πρώην πρόεδρο της Toyota, Shoichiro Toyoda και πάτερα του τωρινού επικεφαλής του ομίλου Akio Toyoda.

O τελευταίος από την πλευρά του αναφέρει στη δική του ανακοίνωση ότι «Προκειμένου να επιβιώσουμε πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε στις αλλαγές».

«Επιπλέον της έρευνας και της εξέλιξης που κάθε εταιρεία πραγματοποιεί για τον εαυτό της, είναι πλέον πολύ σημαντικό να συμπορεύεται με συνεργάτες με τους οποίους μοιράζεται το ίδιο πάθος και στόχους», καταλήγει ο Akio Toyoda.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο Osamu Suzuki, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, «Ο τομέας της έρευνας και εξέλιξης στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς. Το μέλλον δείχνει επικίνδυνο χωρίς αξιόλογους συνεργάτες».

Επί του παρόντος οι δύο εταιρείες δεν έχουν ανακοινώσει το κατά πόσο η συνεργασία τους θα μεταφραστεί και σε κάποιου είδους κεφαλαιακή συνεργασία επιφυλασσόμενες να ανακοινώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα.

Σε ό,τι αφορά την Toyota, αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα συνεργασία έρχεται να προστεθεί στην κίνηση ολοκλήρωσης εξαγοράς της Daihatsu Motors από την οποία όπως ανακοινώθηκε, θα προκύψει μια νέα εταιρεία υπό την σκέπη της Toyota που θα κατασκευάζει αυτοκίνητα με στόχευση στις αναδυόμενες αγορές.

Σημειώνεται επίσης ότι η Daihatsu και η Suzuki είναι ευθέως ανταγωνιστικές εταιρείες τόσο στην αγορά της Ιαπωνίας όσι και σε άλλες ασιατικές αγορές καθώς τόσο η Daihatsu όσο και η Suzuki κατασκευάζουν και διαθέτουν αυτοκίνητα στις αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία όπου η Suzuki απολαμβάνει ένα μεγάλο μερίδιο μέσω της Maruti Suzuki India ή όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία όπου η Daihatsu δραστηριοποιείται μέσω κοινοπραξιών.

auto.in.gr