Η αποχή ακύρωσε το ουγγρικό δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σχέδιο ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, και οι αναλυτές μιλούν για φιάσκο του πρωθυπουργού, ωστόσο ο Βίκτορ Ορμπάν επιμένει.

Αν και οι ψηφοφόροι απέρριψαν το σχέδιο ποσοστώσεων σε ποσοστό 98%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, δεν επετεύχθη το μίνιμουμ 50% στο ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα.

Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα άγγιξε το 44%, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, κάτι που το καθιστά άκυρο.

Όμως, ο πρωθυπουργός της χώρας, στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τόνισε ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματος προκειμένου να καταστήσει νόμιμο το αποτέλεσμα.

Τονισε, δε, ότι οι ιθύνοντες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το «εντυπωσιακό αποτέλεσμα» του δημοψηφίσματος.

Ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος του Ορμπάν, Fidesz, έσπευσαν να ανακοινώσουν τη νίκη, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στις 20:00 (ώρα Ελλάδας), επικαλούμενα exit poll τα οποία καταδείκνυαν ότι το 95% των ψηφοφόρων απέρριψαν το σχέδιο ποσοστώσεων.

«Βασιζόμενοι σε αυτά τα στοιχεία μπορούμε δικαίως να πούμε ότι η σημερινή ημέρα έφερε μια σαρωτική νίκη για όλους εκείνους που απορρίπτουν την υποχρεωτική μετεγκατάσταση [προσφύγων]… και για εκείνους που πιστεύουν πως τα θεμέλια μιας ισχυρής ΕΕ μπορούν να είναι μόνο τα ισχυρά κράτη» δήλωσε ο βουλευτής του Fidesz και αντιπρόεδρος του κόμματος Γκέργκελι Γκουλίας.

«Νομίζω ότι η συμμετοχή θα ανέλθει σε περίπου 40%, αυτό συνιστά ένα φιάσκο για τον Βίκτορ Όρμπαν και την κυβέρνηση… » δήλωσε ο Αττίλα Γιούχαζ, αναλυτής της Political Capital. Ο ειδικός πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις αυτές, πως τα ποσοστά συμμετοχής θα κυμανθούν μεταξύ 44% έως 46%, βασίζονται στα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία.

Νωρίτερα, αφού ψήφισε, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είπε σε δημοσιογράφους ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες, ενισχυμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Και θα προσπαθήσω, με την βοήθεια του αποτελέσματος, εφόσον πρόκειται για το κατάλληλο αποτέλεσμα, να διασφαλίσω ότι δεν πρέπει να αναγκαζόμαστε να αποδεχόμαστε στην Ουγγαρία ανθρώπους με τους οποίος δεν θέλουμε να ζούμε μαζί».

Πάντως, το ακροδεξιό κόμμα Jobbik έσπευσε να χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα «φιάσκο» και ήδη κάλεσε τον Όρμπαν να παραιτηθεί στην περίπτωση που η ψηφοφορία κριθεί άκυρη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters