Τα άτομα που έχουν υποστεί ελάσσων εγκεφαλικό επεισόδιο, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν και νέο επεισόδιο τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναζητούν ιατρική φροντίδα με καθυστέρηση επειδή δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Surgery.

Ακόμα και τα «μικρά» εγκεφαλικά επεισόδια πρέπει να αντιμετωπίζονται, γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν χειρουργική επέμβαση εντός 48 ωρών για την διάνοιξη της αποφραγμένης αρτηρίας που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο. Όμως, οι άνθρωποι συχνά αποτυγχάνουν να αντιληφθούν ότι ένα πρόβλημα στην όραση μπορεί να είναι ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου, και καθυστερούν να αναζητήσουν βοήθεια.

«Η πρώτη αναγνώριση του συμβάντος και η κατάλληλη θεραπεία μειώσουν σημαντικά τη θνησιμότητα και την αναπηρία μετά από το αρχικό μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο» εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Ασχοκ Χαντα από το Νοσοκομείο John Radcliffe και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ήρθαν σε επαφή με 150 ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί το 2014 στο νοσοκομείο για ελάσσων εγκεφαλικό επεισόδιο, δηλαδή με παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο.

Τις προηγούμενες ημέρες ή και εβδομάδες, σχεδόν όλοι (99%) είχαν βιώσει συμπτώματα που υποδείκνυαν ότι η αιματική κυκλοφορία στον εγκέφαλο δεν ήταν φυσιολογική.

Το συχνότερο σύμπτωμα, που αφορούσε το 39% των ασθενών, ήταν η δυσκολία στην ομιλία. Αλλά το 30% των ασθενών είχε μείωση ή απώλεια όρασης, ως μοναδικό σύμπτωμα.

Μεταξύ αυτών που αναζήτησαν βοήθεια για τα συμπτώματά τους, το 18% πήγε απευθείας στο νοσοκομείο, το 17% κάλεσε το ΕΚΑΒ, το 55% κάλεσε γιατρό και το 10% απευθύνθηκε σε συγκεκριμένη ιατρική ειδικότητα, π.χ. οφθαλμίατρο.

Συνολικά, πάνω από το 60% των ασθενών είχε καθυστερήσει να ζητήσει βοήθεια στο νοσοκομείο διότι, είτε είχαν πρώτα καλέσει κάποιο συγγενή ή περίμεναν μέχρι την επόμενη ημέρα ή ευθύς εξ αρχής δεν έκαναν τίποτα.

Ο Στεφαν Ντομπροβσκι, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ στη Μ. Βρετανία σχολιάζει ότι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου δεν είναι πάντα έντονα, όπως δηλαδή παρουσιάζονται στις καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού και δεν εμφανίζονται όλα ταυτόχρονα. «Ένα μόνο σύμπτωμα είναι αρκετό για να μας θέσει σε εγρήγορση για πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο» σημειώνει.

Φυσικά σπεύδει να εξηγήσει ότι είναι απόλυτα κατανοητός ο δισταγμός ορισμένων ανθρώπων να καλέσουν το ΕΚΑΒ, αδυνατώντας να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης τους. Συμβουλεύει, όμως, το κοινό να αναζητά ιατρική βοήθεια για κάθε ανησυχητικό σύμπτωμα αφήνοντας τους ειδικούς να αποφασίσουν για τα περαιτέρω.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr