Μία τρυφερή κωμωδία, ένα road movie και μία ιστορία φιλίας μεταξύ δύο διαφορετικών ανθρώπων: όλα αυτά είναι «Ο Δρόμος για το Λα Παζ», η ταινία του σκηνοθέτη από την Αργεντινή, Φρανσίσκο Βαρόνε.

Το in.gr συνάντησε τον σκηνοθέτη στη Θεσσαλονίκη, στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης -όπου η ταινία κέρδισε και Χάλκινο Αλέξανδρο.

Κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι ο Σεμπαστιάν (τον ερμηνεύει ο Ροντρίγκο ντε λα Σέρνα των Ημερολογίων Μοτοσικλέτας), ένας άνδρας που μένει άνεργος στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2001. Αποφασίζει να ξεκινήσει να οδηγεί παράνομο ταξί, προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην. Στην πορεία γνωρίζει έναν ηλικιωμένο μουσουλμάνο που έχει ζήσει τη ζωή του στην Αργεντινή και αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι πρώτα στο Λα Παζ της Βολιβίας, όπου ζει η οικογένειά του και στη συνέχεια στη Μέκκα.

«Βασική έμπνευση υπήρξε η οικονομική κρίση που έπληξε την Αργεντινή το 2001. Είχα μόλις αποφοιτήσει από τη σχολή κινηματογράφου και κανένας φίλος μου δεν είχε δουλειά. Κάποια στιγμή ένας από τους φίλους μου αποφάσισε να εργαστεί σαν ταξιτζής, παράνομα» θυμάται ο σκηνοθέτης.

«Αυτό ήταν ένα πρώτο ερέθισμα. Μερικά χρόνια αργότερα αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι προς τη Λα Παζ με την σύντροφό μου. Και φυσικά τα πάντα πήγαν στραβά. Μέχρι και το αυτοκίνητο καταστράφηκε!» προσθέτει.

«Το τρίτο περιστατικό που με ενέπνευσε ήταν η συνάντησή μου με έναν παλιό γνωστό μου, ο οποίος είχε ασπαστεί το Ισλάμ. Το γεγονός αυτό μού έκανε εντύπωση, καθώς στην Αργεντινή έχουμε πολλούς καθολικούς και πολλούς εβραίους, αλλά όχι πολλούς μουσουλμάνους» λέει ο Βαρόνε.

Σε μία εποχή φόβου και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, ο Βαρόνε προσεγγίζει με ανθρωπιά το ζήτημα της αποδοχής του άλλου.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει προκατάληψη εναντίον οποιουδήποτε είναι διαφορετικός: είτε ασπάζεται διαφορετική θρησκεία, είτε έχει διαφορετικό χρώμα δέρματος, είτε ανήκει σε διαφορετική κοινωνική τάξη» λέει.

«Δεν δίνουμε στους ανθρώπους την ευκαιρία να μας δείξουν ποιοι είναι πραγματικά. Αυτό που προτιμούμε να κάνουμε είναι να μην ανοιγόμαστε στους άλλους» τονίζει. «Αλλά εγώ έχω μάθεί ότι εκείνοι που είναι διαφορετικοί είναι αυτοί που μπορούν να σε διδάξουν τα περισσότερα» συμπληρώνει.

* Η ταινία «Ο Δρόμος για το Λα Παζ» του Φρανσίσκο Βαρόνε θα προβάλλεται στις αίθουσες από 1η Σεπτεμβρίου, σε διανομή Danaos Films.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ