Αν κάποιος καλούνταν να μαντέψει την ταυτότητα του συγκεκριμένου «πολεμικού» τετράτροχου, σίγουρα η Porsche θα ήταν από τα τελευταία ονόματα που θα μεταχειριζόταν.

Και όμως το 597 Jagdwagen αποτελεί ένα από τα δημιουργήματα της γερμανικής φίρμας και μάλιστα από τα πλέον σπάνια καθώς κατασκευάστηκε σε μόλις 71 αντίτυπα τα οποία παράχθηκαν μεταξύ 1955 και 1958 και εκ των οποίων τα 49 διατέθηκαν για «πολιτική» χρήση.

Όπως εύκολα ωστόσο συμπεραίνει κανείς από την περιβολή του το 597, όπως άλλωστε και μια σειρά αντίστοιχων οχημάτων της εποχής όπως το Willys Jeep και τα πρώτα Land Rover σχεδιάστηκε, αρχικά για στρατιωτική χρήση.

Ωστόσο, η εμβρυακή κατάσταση των γραμμών παραγωγής της Porsche τότε, αλλά και το σχετικά υψηλό κόστος εξέλιξης του δεν επέτρεψαν στον Ferdinand Porsche να πάρει το συγκεκριμένο συμβόλαιο.

Έτσι το 597 περιορίστηκε σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο τιράζ από το οποίο το συγκεκριμένο αντίτυπο είναι ένα από τα ελάχιστα που διασώζονται.

Όπως αποκαλύπτεται από τον οίκο Bonhams, ο οποίος έχει αναλάβει τη δημοπρασία του, ο τρέχων ιδιοκτήτης του, το απέκτησε το 2012 στην Ιαπωνία μετά από ένα παγκόσμιο σαφάρι αναζήτησης και πλέον αποφάσισε να το αποχωριστεί καθώς το θεωρεί εξαιρετικά πολύτιμο για την χρήση την οποία το αγόρασε, δηλαδή να μετακινείται με αυτό σε απαιτητικές εκτός δρόμου διαδρομές, θεωρώντας ιδανικότερη την τοποθέτησή του σε κάποια συλλογή.

Ανεξαρτήτως βέβαια της επιθυμίας του ιδιοκτήτη του όπως παρουσιάζεται από τον οίκο Bonhams, η τιμή των 263.000 δολαρίων στην οποία υπολογίζεται ότι θα φτάσει μάλλον κάθε άλλο παρά αποτελεί αρνητικό κίνητρο για την πώλησή του.

Σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές του, το 597 δανείζεται τον επίπεδο τετρακύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα του από την Porsche 356, ο οποίος τοποθετείται πίσω και στην προκειμένη περίπτωση αποδίδει 50 ίππους.

Η μέγιστη ταχύτητα του διαμορφώνεται σε 100 χλμ. ωστόσο η σημαντικότερη πτυχή του συγκεκριμένου οχήματος είναι η τετρακίνηση η οποία συνδυαστικά με το compact μέγεθος για το οποίο προδιαθέτει το μεταξόνιο των μόλις 2,06 μέτρων εγγυάται ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε ανηφορική κλίση έως και 65%.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις συστάσεις το 597 είναι ημιαμφίβιο ενώ το αδιαβροχοποιημένο εσωτερικό του εγγυάται την επιβίωση ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών και την -αποδεδειγμένη- αντοχή του στο χρόνο.

auto.in.gr