Με αφορμή την καλοκαιρινή περίοδο η Nissan αποφάσισε να προσφέρει μια ξενάγηση στα άδυτα της αντιηλιακής προστασίας των crossovers της και στην προηγμένη τεχνολογία που τους επιτρέπει να αντεπεξέρχονται στον καλοκαιρινό ήλιο και τις θερμοκρασίες που επιβάλλει.

Αν υποθέσουμε λοιπόν πως μια αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας SFP 50 προστατεύει επαρκώς το ανθρώπινο δέρμα από την έκθεση στον ήλιο κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ο αντίστοιχος δείκτης προστασίας του χρώματος των Qashqai, Juke και X-Trail ισοδυναμεί με δείκτη SFP 500.

Αυτό οφείλεται στην υψηλής ποιότητας, πολλαπλών στρώσεων βαφή με την οποία βάφονται τα crossover της Nissan, η οποία έχει δοκιμαστεί για να αντέξει τις πιο ακραίες θερμοκρασίες στον κόσμο, εξ ου και η εξέλιξη των αυτοκινήτων εκτυλίσσεται -και- σε ανά τον κόσμο ερήμους.

Ωστόσο, πολύ πριν από το στάδιο δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες, κατά τη διαδικασία της εξέλιξης ενός μοντέλου, οι μηχανικοί της Nissan εκθέτουν τα δείγματα χρωμάτων σε υπεριώδη ακτινοβολία 500 watt ανά τετραγωνικό μέτρο, μέγεθος δεκαπλάσιο από την τυπική UV ακτινοβολία του φυσικού ηλιακού φωτός.

Κλειδί για τη δημιουργία τόσο ακραίων συνθηκών και για την παρεπόμενη επίτευξη του υψηλού δείκτη αντιηλιακής προστασίας, αποτελεί ο θάλαμος περιβαλλοντικών δοκιμών της Nissan, που βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Τεχνικό Κέντρο της φίρμας, στο Cranfield.

Το ύψος της επένδυσης που αντιστοιχεί στη δημιουργία του συγκεκριμένου θαλάμου ανήλθε σε 1,6 εκ. ευρώ, ποσό που δαπανήθηκε προκειμένου οι μηχανικοί της Nissan να μπορούν να αναπαραγάγουν σε διάστημα μόλις εβδομάδων τις συνέπειες πολλών χρόνων έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στους λαμπτήρες υψηλής τεχνολογίας που εξοπλίζουν τον συγκεκριμένο θάλαμο εκπέμποντας 92.000 watt έντονης θερμότητας, η οποία ισοδυναμεί με 2.300 μονάδες του τύπου 40-watt που συναντάται σε πολλά σπίτια.

Στις υψηλές θερμοκρασίες δεν εκτίθεται μόνο το εξωτερικό του αυτοκινήτου αλλά το αυτοκίνητο ως σύνολο, συνεπώς κατά τις συγκεκριμένες δοκιμές η θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο εσωτερικό και στο θάλαμο ανέρχεται σε 120 βαθμούς Κελσίου, εξασφαλίζοντας έτσι και την αντοχή των υλικών που επενδύουν την καμπίνα επιβατών.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι τα αυτοκίνητα δεν δοκιμάζονται μόνο σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και σε εξαιρετικά χαμηλές που φθάνουν τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου.

Έτσι, η Nissan εγγυάται πως κάθε στοιχείο των crossover της από το χρώμα και τα πλαστικά εντός και εκτός έως και τα υφάσματα των καθισμάτων μέχρι και τα υλικά συγκόλλησης, έχουν δοκιμαστεί για να αντέξουν σε ακραίες θερμοκρασίες.

auto.in.gr