Το φετινό Euro περιελάμβανε μια πολύ μεγάλη έκπληξη. Μια ομάδα που κανείς δεν περίμενε και όμως όχι μόνο έφτασε το ταβάνι της, άλλα το τρύπησε με κατεύθυνση… τον ουρανό! Όλοι σκέφτεστε την Ισλανδία διαβάζοντας αυτό το κείμενο. Και όμως δεν μιλάω για τους συμπαθέστατους Ισλανδούς, άλλα για τους Ουαλούς.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε διαβάσει δεκάδες κείμενα στο ίντερνετ για τους «ψαράδες», για το 10% του πληθυσμού που βρέθηκε στη Γαλλία, για το 98% τηλεθέαση που είχαν οι αγώνες της και άλλα πολλά.

Από προχθές βλέπουμε το ένα αφιέρωμα μετά το άλλο, ενώ και μεις σαν in.gr δεν ήμασταν αμέτοχοι αφού είχαμε ασχοληθεί από τους ομίλους, ενώ και χθες βάλαμε το… λιθαράκι μας!
Όμως φαίνεται πως ξεχνάμε τους Ουαλούς, για τους οποίους ακόμα και σήμερα ελάχιστα είναι τα κείμενα που αναφέρονται σε αυτούς.

Είμαι δε σίγουρος ότι αν μια μέρα πριν τη σέντρα της διοργάνωσης (10 Ιουνίου) έβγαινες στο δρόμο και ρωτούσες περαστικούς, ελάχιστοι θα γνώριζαν ακόμα και ότι συμμετέχει στο Euro. Ενώ και οι στοιχηματικές της έδιναν απόδοση να κατακτήσει το Euro στο 60, κατατάσσοντας την 11η στη σχετική λίστα, κάτω από χώρες όπως η Ισπανία, η Αγγλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, αλλά πιο κάτω ακόμα και από Αυστρία ή Πολωνία. Όλες οι προηγούμενες είναι σπίτι τους και ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν τα ημιτελικά.

Εκεί θα βρίσκεται η Ουαλία, δηλαδή ένα βήμα πριν τον τελικό, όπου αν φτάσει, όπως έχουμε ξαναγράψει είναι ένας αγώνας που όλα μπορούν να συμβούν.

Ενδεικτικό μάλιστα του τι πίστευε ο κόσμος για την Ουαλία, είναι αυτό που δήλωσε ο Μπέιλ ότι του είπε πριν το Euro ο συμπαίκτης του στη Ρεάλ και διεθνής με την Γερμανία, Τόνι Κρος. «Θυμάμαι ότι αστειευόμενος μου είχε πει, πως θα παίξουμε τρία παιχνίδια και θα γυρίσουμε στο σπίτι».

Ενώ ένα ακόμα ενδεικτικό είναι, ότι ο ουαλός ποδοσφαιριστής, Τζο Λέντλεϊ, έβαλε τον γάμο του το Σάββατο, 9 Ιουλίου, τη στιγμή που ο τελικός είναι μια μέρα μετά και τώρα πρέπει να τον αναβάλλει…

Έτσι λοιπόν για να μιλήσουμε λίγο με όρους κινηματογράφου, αν συμφωνήσουμε ότι η Ισλανδία παίρνει το όσκαρ Α’ ρόλου σε αυτό το Euro, πρέπει σίγουρα να δώσουμε αυτό του Β’ ρόλου στην Ουαλία.

Βέβαια αν η Ουαλία κατακτήσει το τρόπαιο… ίσως τα βραβεία θα πρέπει να δοθούν αντίστροφα!

ΥΓ. Να δούμε πόσα αφιερώματα θα διαβάσουμε αν το βράδυ της Τετάρτης προκριθούν στον μεγάλο τελικό…

Πάνος Καισσαράτος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ