Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που στοχεύει στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών στις ελληνικές παραλίες παρουσίασε το μη-κερδοσκοπικό σωματείο Safe Water Sports, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Η ειδική αυτή εφαρμογή ταυτόχρονα παρέχει εξειδικευμένες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα και συμβάλει στην προσέλκυση τουριστών και επενδύσεων.

Η ενέργεια αυτή εγκαινιάζει την έναρξη της συνεργασίας της ΚΕΔΕ με το Safe Water Sports.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εφαρμογή μία πολύ «πρωτοποριακή πρωτοβουλία» και συνεχάρη το Safe Water Sports και το Λιμενικό Σώμα για τη συνεργασία τους, επισημαίνοντας πως αν αξιοποιηθεί ουσιαστικά από τους αρμόδιους φορείς της χώρας μας θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του βασικού εθνικού μας προϊόντος, που είναι ο τουρισμός μας.

«Ως ΚΕΔΕ πιστεύουμε πραγματικά ότι πρέπει καταρχήν να ενθαρρύνουμε και να στηρίζουμε πρωτοβουλίες ιδιωτών, που δεν εξαρτώνται από την κρατική χρηματοδότηση.
Είναι καθήκον μας να στηρίζουμε προσπάθειες που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της εικόνας που έχει η Ελλάδα στο εξωτερικό» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι η συμβολή των Δήμων θα κινηθεί σε δυο βασικούς άξονες, στην συμβολή στον εμπλουτισμό της πλατφόρμας με χρήσιμες πληροφορίες και στη διάδοση των υπηρεσιών της πλατφόρμας στους δημότες και στους τουρίστες.

Επιπρόσθετα, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία που αναφέρουν πως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ ή και σε δραστηριότητες με σκάφη, αλλά και ότι ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από ατύχημα με περισσότερους από 5.000 θανάτους ετησίως, επισήμανε πως η συγκεκριμένη εφαρμογή προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε εκατομμύρια τουρίστες.

Παρουσιάζοντας την πλατφόρμα, ο πρόεδρος του Safe Water Sports, Παναγιώτης Πασχαλάκης έκανε λόγο για ένα «γιγαντιαίο εγχείρημα» στην προσπάθεια καταγραφής των επιχειρήσεων θαλάσσιων σπορ και κωδικοποίησης των κανόνων ασφαλείας.

Επικαλούμενος τα στατιστικά ευρωπαϊκά στοιχεία που φέρουν τη χώρα μας σε πολύ κακή θέση στο επίπεδο πρόληψης των ατυχημάτων, απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της πλατφόρμας, συμβάλλοντας έτσι στη διάδοση του μηνύματος ασφάλειας αλλά και της δυνατότητας πρόσβασης σε πολύτιμες υπηρεσίες.

«Στόχος μας είναι να δώσουμε την εικόνας μιας χώρας σύγχρονης, οργανωμένης που καινοτομεί και σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε και τη συνεργασία των Δήμων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πασχαλάκης.

Ο Υποναύαρχος Λιμενικού Σώματος Π. Παρασκευάς χαρακτήρισε την εφαρμογή ιδιαίτερα χρήσιμη και επισήμανε πως η συνεργασία με το Safe Water Sports θα συνεχιστεί, με κοινό στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του επισήμανε πως πρέπει να υπάρξει μέριμνα προκειμένου να υπάρχουν ναυαγοσώστες σε όλες τις παραλίες αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων θαλάσσιων σπορ.

Ενώ ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γ. Βερνίκος τόνισε πως ο ΣΕΤΕ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε με ενθουσιασμό τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και πρόσθεσε πως με την αξιοποίηση της εφαρμογής η Ελλάδα αποκτά συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια ενίσχυσης του τουριστικού της προϊόντος.

health.in.gr