Το Euro 2016 είναι πια εδώ και για τον επόμενο μήνα της ζωής μας θα γεμίζει τα καλοκαιρινά απογεύματα και τις νύχτες μας στα μπαλκόνια. Ωστόσο, η διοργάνωση πέρα από το έντονο αγωνιστικό ενδιαφέρον, κρύβει και έντονο παρασκήνιο πίσω από την κουρτίνα, καθώς ας μην ξεχνάμε πως τον προσεχή Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένες οι εκλογές της UEFA στην Αθήνα.

Εκεί, όπου θα κριθεί η ανάδειξη του νέου προέδρου στη θέση του Μισέλ Πλατινί, ο οποίος όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελεί «παρελθόν» από το ποδόσφαιρο, λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο με τη FIFA του επίσης έκπτωτου, Σεπ Μπλάτερ.

Μέχρι και τις τελευταίες ώρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης παίχτηκε ένα πραγματικό «θέατρο του παραλόγου» για το εάν ο Γάλλος πρώην ισχυρός άνδρας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μπορεί να παραστεί στα γήπεδα ή όχι.

Κανονικά, ο Πλατινί ως τιμωρημένος (απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο) από την Επιτροπή Ηθικής της FIFA, θα μπορούσε να δει τους αγώνες ΜΟΝΟ ως ιδιώτης, πληρώνοντας εισιτήριο εισόδου.

Οι πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι παρά τη σχετική απαγόρευση, έλαβε «ειδική» άδεια από τη FIFA, προκειμένου να μπορεί να παραβρεθεί στις εξέδρες των επισήμων, χωρίς όμως να ασκεί κάποια ιδιότητα.

Ο νέος γενικός γραμματέας της UEFA και υποψήφιος επόμενος πρόεδρός της, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ξεκαθάρισε πως η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, θα ήθελε τον Πλατινί στα επίσημα ως προσκεκλημένο.

Το αν αυτό είναι «ηθικό» ή όχι, το απάντησε ανεπίσημα η πλευρά του Γάλλου παράγοντα, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν προγραμμάτιζε να δώσει το «παρών» στο Euro.

Γιατί κακά τα ψέματα, ο μέχρι πρόσφατα πανίσχυρος πρόεδρος της UEFA, διατηρεί τις διασυνδέσεις του και μπορεί να επηρεάσει πρόσωπα και καταστάσεις εν όψει των εκλογών. Τώρα το ποιοι έχαναν ή θα κέρδιζαν από τις φωτογραφίες μαζί του, είναι ένα άλλο θέμα που θα φανεί στην κάλπη της Αθήνας…

Σπύρος Κόλλιας

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ