Η σημαντικότερη παρέμβαση που έγινε από τους υπουργούς στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν απομακρύνθηκαν οι κάμερες, ήταν του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος προανήγγειλε τη λειτουργία ενός εθνικού αναπτυξιακού ταμείου (ΕΤΕΑΝ), το οποίο θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακή τράπεζα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόσθεσε όμως ότι περιμένει την έγκριση των τροϊκανών, οι οποίοι έχουν καθυστερήσει, αλλά είναι ζήτημα χρόνου να δοθεί το πράσινο φως.

Σημειώνεται ότι το ΕΤΕΑΜ είχε εξαγγελθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μίλησε για τα υπό κατασκευή υδατοδρόμια λέγοντας ότι θα υπηρετήσουν ένα σημαντικό μέρος της επιβατικής τουριστικής κίνησης και της ανάπτυξης στις περιοχές. Εξήγγειλε ότι θα δοθούν οκτώ άδειες για υδατοδρόμια, χωρίς όμως να αποκαλύψει τους ενδιαφερόμενους.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ανέφερε ότι έχει έτοιμα προς κατάθεση στη Βουλή τέσσερα νομοσχέδια, αλλά -όπως είπε- απαιτούνται χρήματα για τους εκπαιδευτικούς, είναι 20.000 καθηγητές και βάσει αυτών πρόκειται να λειτουργήσουν τα σχολεία τη νέα χρονιά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης είπε ότι έχει έτοιμο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων και για τη βιοποικιλότητα.

Μίλησαν επίσης ο κ. Πολάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα θέματα υγείας και στη λειτουργία των νοσοκομείων, η κ. Φωτίου η οποία εστίασε στα οργανωτικά του υπουργείου της με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, ο κ. Μάρδας για την αύξηση των εξαγωγών, που -όπως είπε- παρατηρείται, και για νέα επενδυτικά σχέδια τα οποία προωθεί.

Ο πρωθυπουργός έλεγε συχνά «θα τα καταφέρουμε», ζητώντας από όλους να ολοκληρωθεί η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 19:30, καθώς είχε υποχρεώσεις με τον γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βάλς. Όταν όντως τελείωσε στις 19:30 το Υπουργικό είπε: «Επιτέλους, μια φορά τελειώσαμε στην ώρα μας».

Νίκος Χασαπόπουλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ