Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν τέσσερα γονίδια που διαμορφώνουν το σχήμα της μύτης και συγκεκριμένα πόσο πλατιά και μυτερή είναι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Καουστούμπχ Αντικαρί του Τμήματος Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας και τον καθηγητή Αντρές Ρουίζ-Λινάρες του Τμήματος Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 6.000 ανθρώπους.

Έτσι εντόπισαν τα γονίδια DCHS2, RUNX2, GLI3 και PAX1, μεταξύ άλλων, με στόχο να βοηθήσουν τις εγκληματολογικές υπηρεσίες, οι οποίες δημιουργούν προφίλ υπόπτων, με βάση δείγματα γενετικού υλικού. Επίσης διαπίστωσαν ότι το γονίδιο EDAR επηρεάζει πόση μυτερή είναι η κάτω γνάθος ενός ανθρώπου.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το σχήμα της μύτης διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό οφείλεται στο ότι η μύτη είναι σημαντική για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και της υγρασίας του εισπνεόμενου αέρα, οπότε ποικίλει μορφολογικά, ανάλογα με τη γεωγραφία και το κλίμα. Έτσι, η στενότερη μύτη των Ευρωπαίων αντανακλά το πιο κρύο και πιο ξηρό περιβάλλον στο οποίο εξελίχθηκαν.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ