Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η σωστή διατροφή για ηρεμία και ενέργεια

Η σωστή διατροφή για ηρεμία και ενέργεια

...

Όταν νιώθουμε άγχος σε καθημερινή βάση, το ανοσοποιητικό, το ενδοκρινικό και το νευρικό μας σύστημα επηρεάζονται αρνητικά. Στην πραγματικότητα, το άγχος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα καλά νέα είναι ότι η σωστή διατροφή είναι σύμμαχός μας στη μάχη ενάντια στο άγχος. Τα άσχημα είναι ότι όταν είμαστε αγχωμένοι, συνήθως κάνουμε κακές διατροφικές επιλογές ενώ συχνά καταφεύγουμε στο φαγητό ως μέσο περιορισμού του άγχους μας, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση περιττών κιλών.

Προσοχή λοιπόν στη διατροφή όταν νιώθετε το άγχος να σας κυριεύει. Κυρίως αποφύγετε να καταναλώσετε τα τρόφιμα που ακολουθούν.

Κατεργασμένα τρόφιμα
Ο όρος περιλαμβάνει κάθε τρόφιμο που δεν είναι φυσικό, έχει συντηρητικά ή το βρίσκουμε σε συσκευασία μακράς διάρκειας. Τα περισσότερα είναι γεμάτα συντηρητικά, κάθε λογής «Ε» και μη τεχνητά συστατικά. Καταναλώνοντας τέτοια τρόφιμα, ουσιαστικά ακυρώνουμε τις δυνατότητες που έχει ο οργανισμός μας να αντιμετωπίζει το άγχος. Προτιμήστε τα φρέσκα τρόφιμα (κρέας, φρούτα και λαχανικά) και αποφύγετε οτιδήποτε είναι συσκευασμένο.

Λευκό αλεύρι
Το βρίσκουμε στο λευκό ψωμί και τα αρτοσκευάσματα και μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά φλεγμονώδες. Οι φλεγμονώδεις τροφές ζορίζουν το πεπτικό μας σύστημα, που εντέλει ενεργεί ως ένας επιπλέον παράγοντα άγχους. Αντικαταστήστε τα προϊόντα αυτά με ανάλογα που παρασκευάζονται από αλεύρι ολικής άλεσης. Αν διαπιστώσετε ότι όλα τα παρόμοια προϊόντα επηρεάζουν το έντερό σας δοκιμάστε να τα αντικαταστήσετε με προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Η σωστή διατροφή είναι σύμμαχός μας στη μάχη ενάντια στο άγχος

Αλκοόλ
Ακόμα ένα ποτηράκι για να χαλαρώσετε; Μάλλον όχι. Το αλκοόλ επηρεάζει το συκώτι μας και μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία. Αν και μπορεί να σκεφτείτε ότι σας βοηθά να χαλαρώσετε, στην πραγματικότητα λειτουργεί ως κατασταλτικό του νευρικού συστήματος και διαταράσσει την ικανότητα για βαθύ ύπνο, λόγω της αύξησης των επιπέδων της κορτιζόλης στο σώμα. Και με χαμηλότερη ποιότητα του ύπνου, γινόμαστε ευερέθιστοι και λιγότερο ικανοί να διαχειριστούν επιτυχώς το στρες. Αν το να κόψετε το αλκοολούχα ποτά ακούγεται πολύ δύσκολο, δοκιμάστε τουλάχιστον κάτι με μικρότερο ποσοστό αλκοόλ – ένα ποτήρι κρασί, για παράδειγμα. Θυμηθείτε να ενυδατώνεστε καλά και φροντίστε να ασκείστε, καθώς ο ιδρώτας αποβάλλει από το σώμα τις τοξίνες.

Καφεΐνη
ΟΚ, κανένας δεν είναι έτοιμος να σταματήσει να πίνει καφέ, ειδικά το πρωί. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ο πρωινός καφές δεν μας προκαλεί κανένα απολύτως πρόβλημα και η καφεΐνη δεν είναι απαραίτητα εχθρός μας. Αλλά, όπως οτιδήποτε άλλο, όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες θα μπορούσε να έχει επιβλαβείς συνέπειες, ειδικά στο νευρικό μας σύστημα. Περιορίζοντας την κατανάλωση καφέ (αλλά και τσαγιού) σε ένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα και αποφεύγοντας να καταναλώσετε καφεΐνη μετά το απόγευμα, θα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε επιτυχώς στρεσογόνες καταστάσεις και να απολαύσετε μια ξεκούραστη νύχτα.

Ζάχαρη
Είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα να αποφύγουμε όταν είμαστε αγχωμένοι. Το σώμα μας αναζητά comfort foods όπως το παγωτό και τα ντόνατς – κάτι καθόλου περίεργο: όταν είμαστε αγχωμένοι, αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα μας, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός μας να λαμβάνει σήμα ότι χρειάζεται ζάχαρη για να διατηρήσει τα επίπεδα ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για την περίπτωση που χρειαστεί να αμυνθεί ή να τραπεί σε φυγή από αυτό που τον παράγοντα που του προκαλεί άγχος. Βέβαια, δεν θα χρειαστεί να… πολεμήσετε με τον διευθυντή σας στη δουλειά, ούτε να το βάλετε στα πόδια! Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα ή ένα παστέλι για να σας φύγει η διάθεση για γλυκό.

Πηγή: iatrikanews.gr

gamos.gr

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024