Μετά από πολλή σχετική παραφιλολογία η Google και η Fiat-Chrysler επισφράγισαν και επισήμως τη συνεργασία τους για την εξέλιξη αυτοκινήτων με σύστημα αυτόνομης οδήγησης.

Εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε μέχρι στιγμής σε σχέση με το φιλόδοξο πρόγραμμα της Google για την αυτόνομη οδήγηση, δηλαδή την αγορά αυτοκινήτων από αντιπροσώπους και την μετέπειτα προσαρμογή τους από τους μηχανικούς του διαδικτυακού κολοσσού, αυτή την φορά η συμφωνία προβλέπει την απευθείας συνεργασία Google και FCA για την εξέλιξη αυτοκινήτων με «αυτόματο πιλότο», στοιχείο που καθιστά την συμφωνία την πρώτη του είδους και σημαντικότερη που έχει συναφθεί ποτέ μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανίας και Silicon Valley.

Αρχικά, η συνεργασία προβλέπει την κατασκευή από μέρους της FCA, 100 υβριδικά minivans Chrysler Pacifica τα οποία θα εξελιχθούν από κοινού με την Google σε ό,τι αφορά τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης.

Η εξέλιξή τους θα πραγματοποιηθεί σε κοινές εγκαταστάσεις στο Michigan, κοντά στην φυσική έδρα της Chrysler όπου θα συνεργαστούν μηχανικοί των Fiat-Chrysler και της Google για την αποτελεσματικότερη σχεδίαση και κατασκευή των αυτοκινήτων σε σχέση με το στόχο της αυτόνομης οδήγησης.

Στη συνέχεια τα αμερικανικά υβριδικά minivan με την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης της Google θα δοκιμαστούν στην ιδιόκτητη πίστα της Google στην Καλιφόρνια ενώ θα ακολουθήσουν και δοκιμές σε δημόσιο οδικό δίκτυο.

Ως προς αυτό, σημειώνεται ότι η Google έχει ήδη εξασφαλίσει άδειες και πραγματοποιεί δοκιμές αυτόνομων αυτοκινήτων της σε αρκετές αμερικανικές πόλεις μεταξύ των οποίων το Austin του Τέξας, το Kirkland στην Ουάσιγκτον, το Mountain View στην Καλιφόρνια και το Phoenix στην Αριζόνα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζεται από την συμφωνία που ανακοινώθηκε η συνεργασία Google-FCA δεν εμποδίζει καμία από τις δύο εταιρείες να συνεργαστεί με τρίτους.

auto.in.gr