Μια νέα αυστριακή μελέτη έρχεται να αλλάξει όσα ξέραμε για τον καρκίνο του δέρματος και τον ήλιο. Ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης υποστηρίζουν ότι γενετικοί παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση του μελανώματος, ακόμα και αν το άτομο δεν έχει ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων.

Συγκεκριμένα, η Δρ Τζουντιθ Βεντ και οι συνεργάτες της μελέτησαν μεταλλάξεις στο γονίδιο του υποδοχέα της μελανοκορτίνης-1 (MC1R) που επηρεάζει το χρώμα του δέρματος.

Το εν λόγω γονίδιο και έχει συνδεθεί με το μελάνωμα και από άλλες επιστημονικές ομάδες, ειδικά στα άτομα με κόκκινο χρώμα μαλλιών και φακίδες, που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Οι αυστριακοί ειδικοί μελέτησαν το γονίδιο σε σχεδόν 1.000 άτομα με μελάνωμα και 800 όμοια άτομα χωρίς τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του δέρματος. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 59 ετών και αντιπροσωπεύονταν σχεδόν εξίσου και τα δύο φύλα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το 47% αυτών με μελάνωμα ανέφεραν περισσότερα από 12 ηλιακά εγκαύματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, συγκριτικά με το 31% των υπολοίπων. Αυτό δείχνει σαφώς ότι η ηλιακή έκθεση παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωσης της νόσου.

Ωστόσο, εντόπισαν και ένα 41% των ασθενών που είχαν δύο ή περισσότερες μεταλλάξεις στο γονίδιο MC1R, συγκριτικά με το 29% των υγιών.

Οι επιστήμονες έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι αυτή η διαφοροποίηση δημιουργεί το εύλογο ερώτημα κατά πόσο οι γενετικές μεταλλάξεις του συγκεκριμένου γονιδίου συντελούν σε αυξημένο κίνδυνο μελανώματος ανεξαρτήτως έκθεσης στον ήλιο.

Να σημειωθεί όμως ότι η μελέτη δεν αναφέρει πόσο άτομα είναι φορείς των γονιδιακών μεταλλάξεων και δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το δείγμα προερχόταν από την Αυστρία, μιας χώρα κυρίως με καυκάσιας καταγωγής άτομα. Επίσης, οι επιστήμονες δεν παρείχαν επιπρόσθετες πληροφορίες όταν τους ζητήθηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης της μελέτης.

Σχολιάζοντας τη μελέτη ο Δρ Τζέφρι Σαλομον, επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ σημειώνει ότι «η γενετική όντως παίζει ρόλο στο μελάνωμα. Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο BRAF έχουν ήδη σχετιστεί με το 40% έως το 60% των μελανωμάτων, ενώ πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία για τη νέα μετάλλαξη κρίνονται ως ενδιαφέροντα».

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι πρόωρο να γίνουν αλλαγές στις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την πρόληψη του μελανώματος, καθώς η ασφαλής έκθεση στον ήλιο παραμένει το βασικό μέτρο προστασίας έναντι του μελανώματος.

health.in.gr