Η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό είναι η συχνότερη αιτία σοβαρής διάρροιας σε βρέφη και μικρά παιδιά. Και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποτελεσματικά προληπτικά μέσα, όπως τα εμβόλια, γονείς και παιδίατροι θέτουν σε δεύτερη μοίρα τον εμβολιασμό, αφήνοντας τα παιδιά έκθετα στον συγκεκρμένο ιό.

Το κενό ενημέρωσης έρχεται να καλύψει η νέα εκστρατεία για την γαστρεντερίτιδα από ροταϊό «Ρώτα για τον ροταϊό! Η πρόληψη είναι σαν παιχνίδι!», που τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Πρόληψης και Αντιμετώπισης Λοιμώξεων. Στόχος είναι η ενημέρωση των γονέων για τη γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και η ανάδειξη του εμβολιασμού, ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψή της. 

Η εκστρατεία ενημέρωσης θα διαρκέσει μέχρι το έλος του χρόνου και αποτελείται από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών για την ενημέρωση των γονέων, το οποίο περιλαμβάνει εκδηλώσεις για την ανάγνωση του παραμυθιού «Ο Ροταϊός και ο Βασιλιάς» το οποίο έγραψε η Κάρμεν Ρουγγέρη. Το παραμύθι καθώς και άλλο σχετικό ενημερωτικό υλικό θα διανέμεται δωρεάν σ’ όλες τις νέες μητέρες κατά την έξοδό τους από το μαιευτήριο, ενώ αναλυτικό πληροφοριακό υλικό για τον ροταϊό και τον εμβολιασμό έχει αναπτυχθεί στον ενημερωτικό ιστότοπο www.rotavirus.gr. Εκεί μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν και το παραμύθι «Ο Ροταϊός και ο Βασιλιάς».

Κύρια αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας ο ροταϊός

Σε γραπτή δήλωσή της, με αφορμή την ενημερωτική καμπάνια, η Βασιλική Συριοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εταιρείας Πρόληψης και Αντιμετώπισης Λοιμώξεων επισημαίνει ότι «ο ροταϊός αποτελεί την κύρια αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας σε βρέφη και μικρά παιδιά, προκαλώντας κυρίως διάρροια και εμετό, αλλά και άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, πόνο στην κοιλιά, πονοκέφαλο και αδιαθεσία».

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα, το 50% των εισαγωγών παιδιών έως πέντε ετών στο νοσοκομείο, καθώς και επισκέψεων στα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λόγω οξείας γαστρεντερίτιδας οφείλεται στον ροταϊό.

«Ο εμβολιασμός αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης της σοβαρής διάρροιας και εμετού, που οφείλονται στον ροταϊό, παρέχοντας σημαντική προστασία για έναν κοινό ιό, ο οποίος όμως μπορεί να προκαλέσει σοβαρή οξεία γαστρεντερίτιδα και επιπλοκές, κυρίως σε νεογνά και βρέφη. Ο εμβολιασμός για τον ροταϊό προλαμβάνει την προσβολή του παιδιού από τον ιό, μειώνει τις γαστρεντερίτιδες καθώς και τον κίνδυνο νοσηλείας» τονίζει η κ. Συριοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ τα εμβόλια κατά του ροταϊού συστήνονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της Ελλάδας, δυστυχώς, τόσο το ποσοστό συμμετοχής που πρέπει να πληρώσουν οι γονείς (συνολικά 30 ευρώ), αλλά και το γεγονός ότι οι παιδίατροι τα βάζουν σε δεύτερη μοίρα (επειδή τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού πρέπει να γίνουν άλλα σημαντικότερα εμβόλια), κρατούν χαμηλά τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης. Σήμερα, στη χώρα μας εκτιμάται ότι έχουν εμβολιαστεί περίπου το 50% της ηλικιακής ομάδας των παιδιών που θεωρούνται ευπαθή έναντι του ροταϊού.

Στοιχεία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέγλιο και η Αγγλία, έχουν δείξει πάντως ότι η 100% αποζημίωση του εμβολίου από τα ασφαλιστικά ταμεία συντελεί σε αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του παιδικού πληθυσμού. Μάλιστα, ενώ ο εμβολιασμός απαιτεί 2 ή 3 δόσεις (ανάλογα το εμβολιαστικό σχήμα) χορηγούμενες από του στόματος, έχει διαπιστωθεί ότι από την 1η δόση (σε ηλικία δύο μηνών) το βρέφος επιτυγχάνει προστασία 90% έναντι του ροταϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα δυο εμβόλια ροταϊού που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά έχουν καλό προφίλ ασφάλειας, το οποίο έχει τεκμηριωθεί από κλινικές μελέτες στις οποίες έλαβαν μέρος δεκάδες χιλιάδες βρέφη, καθώς και από την κλινική τους εμπειρία στην πράξη σε εκατομμύρια βρέφη σε περισσότερες από 65 χώρες παγκοσμίως, οι οποίες έχουν εντάξει αυτά τα εμβόλια στα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών τους.

Τα περισσότερα παιδιά που θα εμβολιαστούν δεν θα αντιμετωπίσουν αντίδραση στο εμβόλιο. Παρόλα αυτά, υπάρχει μικρή πιθανότητα εμφάνισης κάποιων ήπιων αντιδράσεων, όπως διάρροια, εμετός και ευερεθιστότητα (εκνευρισμός).

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr