Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η υπερκατανάλωση καφεΐνης από το ζευγάρι αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής

Η υπερκατανάλωση καφεΐνης από το ζευγάρι αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής

Ο κίνδυνος αποβολής του κυήματος μπορεί να αυξηθεί όταν ο άνδρας ή γυναίκα καταναλώνουν περισσότερα από δύο καφεϊνούχα ροφήματα την ημέρα τις εβδομάδες πριν από την σύλληψη, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Ο κίνδυνος αποβολής του κυήματος μπορεί να αυξηθεί όταν ο άνδρας ή γυναίκα καταναλώνουν περισσότερα από δύο καφεϊνούχα ροφήματα την ημέρα τις εβδομάδες πριν από την σύλληψη, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Fertility and Sterility, ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των ΗΠΑ, μελέτησαν στοιχεία από το Τέξας και το Μίτσιγκαν, της περιόδου 2005-2009, και διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος αποβολής αυξάνει και όταν η μέλλουσα μητέρα πίνει περισσότερα από δύο ροφήματα με καφεΐνη καθημερινά τις πρώτες επτά εβδομάδες της κύησης.

Η καφεΐνη έχει σχετιστεί και παλαιότερα με κίνδυνο αποβολής, αλλά η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που σχετίζει και την κατανάλωση καφεΐνης από την πλευρά του άνδρα. Μάλιστα, αναλογία του κινδύνου είναι όμοια και για τα δύο φύλα.

Επίσης, το νέο στοιχείο που προστίθεται είναι ότι η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών από τις γυναίκες πριν την σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο αποβολής.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση γονιμότητας, τρόπου ζωής (όπως κάπνισμα, κατανάλωση καφεΐνης, πολυβιταμινών) και έκθεσης σε περιβαλλοντικές χημικές ουσίες σε γυναίκες που μόλις είχαν κυοφορήσει. Τα στοιχεία που αξιολόγησαν αφορούσαν και τους δύο συντρόφους και αφορούσαν τις εβδομάδες πριν την σύλληψη έως και την έβδομη εβδομάδα κυοφορίας.

Από τις 344 κυήσεις, το 28% αυτών κατέληξε σε αποβολή. Ο κίνδυνος αποβολής ήταν σχεδόν διπλάσιος για τις γυναίκες 25 ετών και άνω.

Οι ερευνητές αποδίδουν το γεγονός στην μεγάλη ηλικία του σπέρματος και του ωαρίου ή στην μεγαλύτερη έκθεσή τους σε επιβλαβή περιβαλλοντικά χημικά.

Επιπλέον, η κατανάλωση περισσοτέρων από δύο καφεϊνούχων ροφημάτων την ημέρα από άνδρες και γυναίκες σχετίστηκε με 74% μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής.

Αντιθέτως, η λήψη πολυβιταμινων από τις γυναίκες στα πρώιμα στάδια της κύησης μείωνε κατά 79% τον κίνδυνο αποβολής.

Η μελέτη σε καμιά περίπτωση δεν αποδεικνύει ότι η καφεΐνη προκαλεί αποβολή, αλλά εντοπίζει έναν συσχετισμό και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι «αν επιθυμείτε να μείνετε έγκυος μην πίνετε περισσότερα από τρία καφεϊνούχα σκευάσματα την ημέρα. Τα δύο ροφήματα είναι ήδη αρκετά».

Η σχέση καφεΐνης και αποβολής παραμένει υπό διερεύνηση, αλλά οι επιστήμονες εικάζουν ότι ίσως η καφεΐνη απενεργοποιεί συγκεκριμένα γονίδια του σπέρματος ή του ωαρίου. Επίσης, ίσως σχετίζεται με άλλες παραμέτρους της διαδικασίας της σύλληψης που δεν εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη.

Να σημειωθεί ότι ένα φλιτζάνι καφές είναι περίπου 226 γραμμάρια ροφήματος και σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις μια γυναίκα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 340 γραμμάρια καφέ την ημέρα. Και φυσικά καφεΐνη δεν περιέχει μόνο ο καφές. Το τσάι, η σοκολάτα, τα ενεργειακά ποτά και τα αναψυκτικά εμπεριέχουν επίσης καφεΐνη.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024