Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σχιζοφρένεια και άλλες ψυχωσικές διαταραχές, σύμφωνα μια διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο για τους οικονομικούς μετανάστες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τους μετανάστες για προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως διαταραχή μετατραυματικού στρες ή η κατάθλιψη. Ήταν επίσης γνωστό ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχώσεων σε σχέση με τους ντόπιους σε μια χώρα.

Ωστόσο, η νέα μελέτη διαπιστώνει για πρώτη φορά ότι οι πρόσφυγες κινδυνεύουν περισσότερο  από τους μετανάστες να εκδηλώσουν σχιζοφρένεια ή άλλη ψύχωση. Η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες πρόσφυγες.

Οι ερευνητές του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την Δρ Άννα-Κλάρα Χολάντερ, μελέτησαν στοιχεία για 1,35 εκατομμύρια ανθρώπους από τη Σουηδία, καθώς και πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορες περιοχές (Μέση Ανατολή, Βόρεια και υποσαχάρια Αφρική, Ασία, Ανατολική Ευρώπη).

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, οι πρόσφυγες στους οποίους είχε χορηγηθεί άσυλο, ήταν 66% πιθανότερο να εμφανίσουν σχιζοφρένεια ή άλλη ψυχωσική διαταραχή, σε σχέση με τους οικονομικούς μετανάστες. Ήταν επίσης 3,5 φορές πιθανότερο να εμφανίσουν ψύχωση σε σχέση με τους Σουηδούς.

Ο κίνδυνος για τους πρόσφυγες ήταν περίπου ο ίδιος ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους, ενώ ειδικά για τους οικονομικούς μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική υπάρχει εξίσου μεγάλος κίνδυνος για ψυχώσεις, όπως και για τους πρόσφυγες.

«Η μελέτη ενισχύει τη θεωρία πως η σχιζοφρένεια και οι άλλες ψυχώσεις επηρεάζονται από τις εμπειρίες και τις αντιξοότητες της ζωής, οι οποίες είναι γενικά πιο επώδυνες στην περίπτωση των προσφύγων από ό,τι των μεταναστών» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της έρευνας.

Ο ψυχίατρος Τζέημς Κερκμπράιντ του UCL σχολιάζει ότι στις περισσότερες χώρες όπου πάνε οι πρόσφυγες, λαμβάνουν τη συμβατική ιατρική φροντίδα, όμως τα προβληματα ψυχικής υγείας τους παραμελούνται, πράγμα που πρέπει να αλλάξει στο μέλλον.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνες η σχιζοφρένεια και άλλες ψυχώσεις μειώνουν το προσδόκιμο ζωής κατά δέκα έως 25 χρόνια.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ