Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία προς Γερμανία: Βάλτε πλαφόν στους πρόσφυγες για να μην έρχονται άλλοι

Αυστρία προς Γερμανία: Βάλτε πλαφόν στους πρόσφυγες για να μην έρχονται άλλοι

Παραμονή της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν καλεί το Βερολίνο να ακολουθήσει την κίνηση της Βιέννης και να θέσει επίσης ανώτατο όριο στον αριθμό των προσφύγων που είναι διατεθειμένο να δεχτεί. «Η Γερμανία πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει την στάση της, ειδάλλως θα συνεχίζουν να φεύγουν πρόσφυγες με κατεύθυνση τη Γερμανία» λέει ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος.

Παραμονή της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν καλεί το Βερολίνο να ακολουθήσει την κίνηση της Βιέννης και να θέσει επίσης ανώτατο όριο στον αριθμό των προσφύγων που είναι διατεθειμένο να δεχτεί.

«Η Γερμανία πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει την στάση της, ειδάλλως θα συνεχίζουν να φεύγουν πρόσφυγες με κατεύθυνση τη Γερμανία» λέει ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος σε συνέντευξή του στην Kurier.

Εάν η Γερμανία λάβει ως πρότυπο την αυστριακή «τιμή αναφοράς», υποστήριξε, θα μπορούσε να ανακοινώσει «περίπου 400.000 πρόσφυγες ως μερίδιο» που της αναλογεί, αλλά ενόσω δεν το κάνει οι πρόσφυγες θα συνεχίζουν να πιστεύουν πως έχουν ελεύθερη διέλευση, επισημαίνει ο Βέρνερ Φάιμαν.

Η αυστριακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στα μέσα Φεβρουαρίου πως θα δέχεται μόνον 80 αιτήσεις ασύλου την ημέρα και θα επιτρέπει τη διέλευση μόνον 3.200 προσφύγων από το αυστριακό έδαφος με προορισμό άλλες χώρες, ενώ μέσα στο 2016 θα δεχθεί συνολικά 37.500 αιτήσεις ασύλου, έπειτα από τις 90.000 που είχε δεχθεί την περασμένη χρονιά.

Ενώπιον της κριτικής που έχει ασκήσει η Ευρωπαική Επιτροπή στην Αυστρία για παραβίαση από μέρους της του Ευρωπαϊκού Δικαίου με την επιβολή ανώτατων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα, ο αυστριακός καγκελάριος δεν αποκλείει, όπως σημειώνει στη συνέντευξή του, να υπάρξει νομική διαμάχη με την Επιτροπή για το θέμα αυτό, ωστόσο, όπως διευκρινίζει, η κυβέρνησή του παραμένει «συνεπής» στην απόφασή της.

Από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Βέρνερ Φάιμαν ανέφερε πως αναμένει καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, όπου, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να καταπολεμηθούν από κοινού οι διακινητές και να γίνεται επαναπροώθηση εκείνων στους οποίους δεν θα χορηγείται άσυλο, τερματισμό της «ανεξέλεγκτης διέλευσης» και, αντί αυτής της πρακτικής, αποφάσεις που θα επιτρέπουν υποδοχή προσφύγων απευθείας εκτός ΕΕ, από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία.

Η νόμιμη είσοδος προσφύγων στη βάση ποσοστώσεων, πρέπει να αντικαταστήσει την «χαοτική και ασυντόνιστη ανεξέλεγκτη διέλευση», τονίζει ο αυστριακός καγκελάριος, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχει «μεγάλο κενό ανάμεσα στο μεγάλο στόχο και στην ευρωπαική πραγματικότητα» και η ΕΕ «πρέπει να συνειδητοποιήσει πως εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι σκέπτονται να φύγουν προς την Ευρώπη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024