Στο μισό έπεσαν οι πωλήσεις των Windows Phone το τελευταίο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, παρά το γεγονός ότι η Microsoft ολοκλήρωσε τη χρονιά με περισσότερα έσοδα από όσα εκτιμούσαν οι αναλυτές.  Η εκτίμηση για τις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου είναι δυσοίωνη, σημείωσε ο οικονομικός διευθυντής της πολυεθνικής εταιρείας.

Η Microsoft διέθεσε 4,5 εκατομμύρια Lumia, αριθμός μειωμένος κατά 57% μέσα σε ένα χρόνο (10,5 εκατομμύρια Lumia). Τα έσοδα από τη διάθεση των συσκευών μειώθηκαν αντίστοιχα κατά 53%, στα 1,2 δισ. δολάρια. Εντούτοις, δεν ακολουθούν την ίδια πτωτική πορεία οι υπόλοιπες συσκευές που φέρουν την υπογραφή της -Surface Pro 4, Surface Book-, με το τμήμα συσκευών να αποφέρει 26% λιγότερα έσοδα στο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 (έσοδα 1,35 δισ. δολάρια).

Παρά το γεγονός, η Microsoft συνεχίζει να επενδύει στον εμπλουτισμό του Windows Store με apps, κυρίως διευκολύνοντας τη μεταφορά εφαρμογών που έχει αναπτυχθεί για το ανταγωνιστικό iOS.

O διευθύνων σύμβουλος της Microsoft προτίμησε να αναφερθεί στο μυστικό της επιτυχίας της εταιρείας, το Microsoft Cloud -κυρίως το Outlook.com και το Office 365, το Azure αλλά και τον παλαιότερο Microsoft Exchange Server.  Τα ετήσια έσοδα της εταιρείας εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τη διάθεση υπηρεσιών από τους διακομιστές της, σημαντικά αυξημένα από τα 5,5 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα έσοδα της Microsoft για το τρίμηνο ήταν 23,8 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένα κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Νωρίτερα, ο Σάτια Ναντέλα είχε χαρακτηρίσει «ανεπαρκές για την επιβίωσή τους» το μερίδιο αγοράς που έχουν τα «έξυπνα» τηλέφωνα με Windows -στο 1,7% το Νοέμβριο του 2015 κατά τη Gartner.  «Δεν έχει όμως και τόση σημασία το μερίδιό μας στο mobile», είχε προσθέσει με έμφαση ο Σάτια Νταντέλα σε συνέντευξή του στις αρχές Ιανουαρίου 2016.

In.gr Τεχνολογία