«Είναι ανάγκη να κάνουμε περισσότερα. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα επανεξετάσουμε τη στρατολόγηση των μελών μας ώστε να φέρουμε την ποικιλία που τόσο χρειαζόμαστε» παραδέχθηκε η πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών Τσέριλ Μπουν Άιζαακς μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απουσία Αφροαμερικανών ηθοποιών από τη λίστα των υποψηφίων για δεύτερη συνεχή χρονιά.

«Η αλλαγή δεν έρχεται τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε. Είναι ανάγκη να κάνουμε περισσότερα» είπε η Άιζαακς, η οποία είναι Αφροαμερικανίδα, ζητώντας να γίνουν «μεγάλες αλλαγές». Παράλληλα, δήλωσε «θλιμμένη και απογοητευμένη» από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν Αφροαμερικανοί μεταξύ των φετινών υποψηφίων.

Λίγο πριν την παρέμβαση της Άιζαακς είχε γίνει γνωστό πως ο αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός Σπάικ Λι και η ηθοποιός Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, σύζυγος του Γουίλ Σμιθ, αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν την τελετή απονομής των βραβείων στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο Σπάικ Λι επέλεξε το Instagram για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του: «Δεν μπορούμε να το στηρίξουμε αυτό» γράφει, αρχίζοντας το μήνυμά του με την κωδική ονομασία αναφοράς «OscarsSoWhite… Again» («Τόσο λευκά τα Όσκαρ… και πάλι»), αναφερόμενος στο χάσταγκ που εμφανίστηκε στο Twitter το 2014, όταν και πάλι απουσίαζαν οι αφροαμικανοί ηθοποιοί από τις λίστες των υποψηφίων.

«Μα πώς είναι δυνατόν δύο διαδοχικές χρονιές το σύνολο των είκοσι επιλεγμένων στην κατηγορία των ηθοποιών να είναι λευκοί; Και χωρίς καν να αναφέρω τις άλλες κατηγορίες» αναρωτιέται. «Ίσως να μην μπορούμε να παίξουμε» συνεχίζει ειρωνικά ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός, ο οποίος εξηγεί ότι ανακοίνωσε εσκεμμένα την απόφασή του την ημέρα που οι ΗΠΑ τιμούν τη γέννηση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «αληθινή μάχη» δεν είναι εναντίον της Ακαδημίας Κινηματογράφου, αλλά εναντίον της απουσίας Αφροαμερικανών. Αυτό είναι που εξηγεί, προσθέτει, το γεγονός ότι ορισμένες ταινίες δεν επιλέγονται και ότι οι αφροαμερικανοί ηθοποιοί συνεχίζουν να έχουν λιγότερες ευκαιρίες και ανταμοιβές.

Ο Σπάικ Λι χαρακτηρίζει αυτή την κατάσταση «γελοία». «Είναι ευκολότερο για έναν Αφροαμερικανό να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, παρά να τεθεί επικεφαλής ενός στούντιο» καταλήγει.

Η ηθοποιός Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, σύζυγος του ηθοποιού Γουίλ Σμιθ, δήλωσε επίσης ότι δεν θα παρευρεθεί στην τελετή απονομής στις 28 Φεβρουαρίου. Είχε ήδη αναφέρει το ενδεχόμενο αυτό όταν είδε πως ο σύζυγός της δεν επελέγη ως υποψήφιος για Όσκαρ για τον ρόλο του στην ταινία «Concussion».

Σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, δηλώνει: «Είναι ίσως καιρός να αποσύρουμε όλους τους πόρους μας και να τους επανεπενδύσουμε στην κοινότητά μας, στα προγράμματά μας και να δημιουργήσουμε παραγωγές για εμάς τους ίδιους που αναγνωρίζουμε την αξία μας…».

Στην Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ απάντησε ειρωνικά η ηθοποιός Τζάνετ Χούμπερτ που ερμήνευσε τη θεία Βιβ στον Πρίγκιπα του Μπελ Αιρ όπου πρωταγωνιστούσε ο Γουίλ Σμιθ. «Πρώτα απ’ όλλα κυρία Αντικείμενο, δεν έχει ο άντρας σου στόμα να μιλήσει ο ίδιος;» είπε. «Το δεύτερο, φιλενάδα, στον κόσμο συμβαίνουν ένα σωρό απαίσια πράγματα που δεν φαίνεται να αναγνωρίζετε. Οι άνθρωποι πεθαίνουν. Τα αγόρια μας τα πυροβολούν δεξιά και αριστερά. Οι άνθρωποι πεινάνε. Οι άνθρωποι προσπαθούν να πληρώσουν λογαριασμούς. Και εσύ μιλάς για μερικούς γα***ένους ηθοποιούς και τα Όσκαρ. Δεν είναι και πολύ βαθύ (θέμα)» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Ογιέλογουο, ο οποίος είχε αγνοηθεί πέρυσι στα Όσκαρ για την ερμηνεία του ως Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στο Selma, κάλεσε να υπάρξει «δραστική και έγκαιρη» μεταρρύθμιση του συστήματος, μέσα στους επόμενους μήνες και όχι χρόνια.

Ο Ογιέλογουο είπε ότι η Ακαδημία «δεν με αντικατοπτρίζει και δεν αντικατοπτρίζει το έθνος». Μάλιστα, συνέκρινε τη μάχη για τη διαφοροποίηση με τον αγώνα για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Ορισμένοι τηρούν άλλη στάση. Ο Τζον Σίνγκλετον, ο πρώτος Αφροαμερικανός σκηνοθέτης που προτάθηκε για Όσκαρ (για το Boyz n the Hood) είπε ότι τα Όσκαρ είναι σαν το λότο και ότι δεν αισθάνεται έκπληξη ή απογοήτευση, σημειώνοντας ότι το γεγονός πως μία ταινία δεν αναγνωρίζεται όταν βγαίνει στις αίθουσες δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλή ταινία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό