Παράταση παραστάσεων, λόγω μεγάλης επιτυχίας, για την «Παρεξήγηση» του Αλμπέρ Καμύ, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη, που παίζεται για 2η χρονιά στο Θέατρο Radar έως την Κυριακή 28 Μαΐου 2017.
Το έργο επιχειρεί να αναπαράγει εκ νέου, σε έναν σύγχρονο μύθο, το αρχαίο θέμα του μοιραίου.

Διάλεξα τη δημιουργία για να ξεφύγω από το έγκλημα.
Και να που με σέβονται! Τι παρεξήγηση!

Αλμπέρ Καμύ

Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε στο in.gr η Αναστασία Παπαστάθη: «Πολλές φορές μια απουσία είναι πιο σημαντική από την παρουσία».

Υπόθεση: Το έργο μάς μεταφέρει στην εποχή του μεσοπολέμου. Ενώ ο τρόμος της γερμανικής κατοχής απειλεί ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, δυο γυναίκες, η μητέρα και η κόρη της, Μάρθα, διατηρούν ένα πανδοχείο. Στους πελάτες που φτάνουν εκεί, προσφέρουν τσάι με υπνωτικό, τους ληστεύουν και τους ρίχνουν στο ποτάμι με συνεργό τον παράξενο υπηρέτη τους.
Στόχος τους είναι, να συγκεντρώσουν χρήματα ώστε να μπορέσουν να φύγουν από τον σκοτεινό και καταθλιπτικό Βορρά και να ταξιδέψουν στο Νότο, για να συναντήσουν την θάλασσα και το φως του ήλιου.

Τι γίνεται όμως όταν στο πανδοχείο φτάνει ο Γιαν, γιος της Μητέρας και αδερφός της Μάρθας, που έλειπε τριάντα χρόνια και εκείνες δεν τον αναγνωρίζουν; Ο Γιαν αποφασίζει να κρατήσει την ταυτότητά του κρυφή.

Είναι πλούσιος κι έρχεται από τον Νότο: το τέλειο θύμα.

Η Μαρία, η γυναίκα του Γιαν, διαισθανόμενη τον κίνδυνο αναζητά τον άντρα της. Θα αποτραπεί όμως το μοιραίο;

Ο Καμύ  βασισμένος σε αληθινή ιστορία, μεταχειρίζεται τα πρόσωπα και τα πράγματα συμβολικά. Ως γνήσιος στοχαστής, θέτει ερωτήματα. Και για να απεγκλωβίσει τον θεατή, από το κυνήγι του μυστηρίου και της εξέλιξης του έργου, του αποκαλύπτει όλα τα μυστικά του.
Θέλει να αφήσει ελεύθερη την σκέψη μας να αναρωτηθούμε μαζί του.

Είναι το μοιραίο αναπόφευκτο; Όποιος παίζει με τη ζωή το πληρώνει; Πότε ο άνθρωπος παύει να επαναστατεί; Ποια  είναι η σχέση του Θεού με τον άνθρωπο; Είναι ο Θεός σκληρός και άσπλαχνος;  Ή μήπως ο άνθρωπος έχει πάψει να τον αναζητά μέσα του;

Ο Καμύ ασχολείται με θέματα όπως: η εξάρτηση μητέρας-κόρης, η δυσλειτουργία της οικογένειας και οι επιπτώσεις που υπάρχουν στα παιδιά. Η διαταραχή της Μάρθας όπως παρουσιάζεται στην «Παρεξήγηση» οφείλει πολλά σε αυτή την δυσλειτουργία. Κυρίαρχο θέμα στο έργο είναι το ανικανοποίητο στοιχείο στον άνθρωπο. Τα πρόσωπα του έργου συνεχώς αναζητούν κάτι άλλο από αυτό που έχουν. Ο Γιαν βρίσκεται στον Νότο πλούσιος, ευτυχισμένος και αναζητά τον Βορρά. Η Μάρθα είναι στον Βορρά και αναζητά τον Νότο. Στην «Παρεξήγηση» ο Αλμπέρ Καμύ καταγράφει τον ψυχισμό του ανθρώπου στην προσπάθειά του να υπάρξει.

Αν ο άνθρωπος σιωπά ή ψεύδεται πεθαίνει μόνος και το σύμπαν γύρω του βουλιάζει στη δυστυχία. Αν αντιθέτως, μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς αμφιβολία και πάλι θα πεθάνει, αλλά αφού θα έχει βοηθήσει τους άλλους και τον εαυτό του να ζήσουν.
Αλμπέρ Καμύ

Βραβεία:
1) Βραβείο μετάφρασης 2016 στην Αναστασία Παπαστάθη από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας το οποίο θα απονεμηθεί την Δευτέρα 12/12 στις 6.30μμ στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
2) Βραβείο Καλύτερης Παράστασης 2015-2016 από την Ακαδημία Κορφιάτικων Βραβείων Τέχνης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Αναστασία Παπαστάθη
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ- ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Ειρήνη Παγώνη
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ- ΗΧΟΙ: Πάνος Φορτούνας
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Μαρία Παυλοπούλου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Παναγιώτης Τσίκος

Ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί:
ΜΗΤΕΡΑ: Μαρία Σκούντζου
ΜΑΡΘΑ: Αναστασία Παπαστάθη
ΥΠΗΡΕΤΗΣ: Νίκος Μπουσδούκος
ΓΙΑΝ: Βαγγέλης Ψωμάς
ΜΑΡΙΑ: Αλεξάνδρα Κουλούρη

Παραστάσεις:
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ. & Κυριακή στις 7 μ.μ.
εισιτήρια: 12 ευρώ κανονικό και 10 ευρώ μειωμένο
Διάρκεια: 110 λεπτά μαζί με διάλειμμα 10 λεπτών

entertainment.in.gr