Η Volvo Cars έγινε ο πρώτος κατασκευαστής premium αυτοκινήτων που προμηθεύτηκε τον πλέον προηγμένο εξομοιωτή πλαισίου, γνωστό και ως Vi-Grade, προκειμένου να εξελίξει την επόμενη γενιά των μοντέλων της. Πρόκειται για τον ίδιο εξοπλισμό που αυτή τη στιγμή διαθέτουν μόνο η Ferrari και η Porsche.

Ο εξομοιωτής Vi-Grade προσφέρει εικονική πρόσβαση σε συναρπαστικά περιβάλλοντα και εγνωσμένης φήμης απαιτητικές πίστες δοκιμών, όπως το Nürburgring.

Επίσης περιλαμβάνονται πεδία δοκιμών από τις μυστικές ιδιόκτητες εγκαταστάσεις δοκιμών της Volvo Cars στη Σουηδία.

Η χρήση του επιτρέπει στη Volvo να αναπτύσσει, σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο εξέλιξης, χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν κορυφαία οδική συμπεριφορά, όπως είναι η ευστάθεια σε υψηλές ταχύτητες κίνησης, το «ζύγισμα» του πλαισίου και οι εκτενείς ρυθμίσεις για διαφορετικά οδηγικά σενάρια.

Σκοπός αποτελεί η εξέλιξη αυτοκινήτων που χαρακτηρίζονται από την αμεσότητα των αντιδράσεών τους, τον οδηγοκεντρικό προσανατολισμό και την απόλαυση που είναι ικανά να προσφέρουν.

«Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις σε έμψυχο υλικό, τεχνολογία και εγκαταστάσεις, με σκοπό να επαναπροσδιορίσουμε την οδηγική εμπειρία που προσφέρει η Volvo. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στον οδηγό τον απόλυτο έλεγχο του αυτοκινήτου, ευκολία και ακρίβεια στους χειρισμούς του. Θα βελτιώσουμε τα χαρακτηριστικά κίνησης σε ολόκληρη την γκάμα των αυτοκινήτων μας», δήλωσε ο Dr. P. Mertens, επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης της Volvo Cars.

Η χρήση του εξομοιωτή Vi-Grade από τη σουηδική φίρμα σε τομείς όπως η ευστάθεια σε υψηλές ταχύτητες κίνησης, το «ζύγισμα» του πλαισίου και τα προγράμματα οδήγησης που θα ανταποκρίνονται σε διαφορετικές συνθήκες, επιτρέπει την ταχύτερη αξιολόγηση των διαφόρων τεχνικών επιλογών, καθώς η εμπειρική κρίση ενός πραγματικού οδηγού-δοκιμαστή συνδυάζεται με την αντικειμενική ανάλυση δεδομένων μέσω υπολογιστή.

Η κίνηση προαναγγέλλει μια νέα αρχή για τη Volvo Cars σε όρους οδηγικής εμπειρίας, δηλώνει ο Dr. P. Mertens. «Οι σημαντικές επενδύσεις που κάναμε τον τελευταίο καιρό, τόσο στις εγκαταστάσεις του τμήματος έρευνας κι εξέλιξης όσο και στο μηχανολογικό σχεδιασμό των προϊόντων μας, αρχίζουν τώρα να αποφέρουν καρπούς. Η εντελώς νέα αρχιτεκτονική (SPA – Scalable Product Architecture), το σπονδυλωτό μας πρόγραμμα νέων κινητήρων-κιβωτίων και η προσθήκη του νέου εξομοιωτή, είναι μόνο η αφετηρία.», επεσήμανε ο επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης της Volvo Cars.

Mεταξύ άλλων, ο νέος εξομοιωτής παρέχει περισσότερη ελευθερία για καινοτομία στη φάση εξέλιξης των πρωτοτύπων, αλλά και μικρότερο χρόνο εξέλιξης, επιτρέποντας την επίτευξη μιας συναισθηματικά έντονης οδηγικής εμπειρίας.

«Η αξία του νέου εξομοιωτή έγκειται στο ότι μας προσφέρει την ευκαιρία να βιώσουμε με φυσικό τρόπο τα υπολογιστικά μοντέλα και να τα εκτιμήσουμε χρησιμοποιώντας ανθρώπους ως δοκιμαστές, αντί να «ατενίζουμε» γραφικά και αριθμούς σε μια αίθουσα συσκέψεων», δηλώνει ο S. Karlsson, υπεύθυνος Δυναμικής Οχημάτων της Volvo Cars.

«Πρόκειται για μια επιπλέον απόδειξη της δέσμευσής μας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο κι έναν ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη μιας μοναδικής οδηγικής εμπειρίας», προσθέτει ο Σουηδός.

auto.in.gr