Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρία ντοκιμαντέρ από γυναίκες δημιουργούς στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Τρία ντοκιμαντέρ από γυναίκες δημιουργούς στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Από τη Γερμανία του σήμερα στη Γιουγκοσλαβία των παρτιζάνων του Τίτο, από την Αφρική και την Ασία του σήμερα στη Γερμανία του προσφυγικού ασύλου, από τον Καναδά και το Βερολίνο στην Ανατολική Σαξονία των ημερών μας, τέσσερις γυναίκες σκηνοθέτιδες γυρίζουν τρία ντοκιμαντέρ τα οποία προβάλλονται στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Οι τρεις από αυτές θα βρεθούν στην Αθήνα στις 5, 6 και 7 Οκτωβρίου για την παρουσίαση του έργου τους.

Από τη Γερμανία του σήμερα στη Γιουγκοσλαβία των παρτιζάνων του Τίτο, από την Αφρική και την Ασία του σήμερα στη Γερμανία του προσφυγικού ασύλου, από τον Καναδά και το Βερολίνο στην Ανατολική Σαξονία των ημερών μας.

Τέσσερις γυναίκες σκηνοθέτιδες κινούνται μπάνω σε λεπτές γραμμές που διασχίζουν τόπους, μνήμες, ιστορία, που οδηγούν ίσως σε κάποια πατρίδα, κάποιο καταφύγιο, κάποια ταυτότητα.

Οι τέσσερις δημιουργοί είναι οι: Ρεγκίνα Σίλινγκ, Γιούντιθ Κάιλ, Αντγε Κρούσκα, Τζο-Αν Βέλιν και το Goethe-Institut Athen υποδέχεται στις 5, 6 και 7 Οκτωβρίου τρεις από αυτές (τη Ρεγκίνα Σίλινγκ, Αντγε Κρούσκα και Τζο-Αν Βέλιν).

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους, οι συζητήσεις με τις δημιουργούς θα γίνουν σε γερμανική και ελληνική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση.

Οι ταινίες

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, 20:30

Τα γυαλιά του Τίτο (Γερμανία 2014, 90΄)

Η Αντριάνα Αλταρας, γεννημένη το 1960 στο Ζάγκρεμπ από γονείς Εβραίους, έκανε στη Γερμανία καριέρα ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Τώρα αναζητά τις ρίζες της, ταξιδεύοντας από το Βερολίνο και το Γκίσεν στην Κροατία και την Ιταλία και πάλι πίσω. Το ντοκιμαντέρ διερευνά στην διαδρομή την ιστορία μιας οικογένειας που έπεσε θύμα του Ολοκαυτώματος και φτάνει μέχρι και τα χρόνια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, τη γερμανική κατοχή στη Γιουγκοσλαβία και τη δράση των παρτιζάνων του Τίτο. Επιστρέφοντας στους τόπους του παρελθόντος η Αντριάνα αναζητά την ταυτότητά της.

Στην προβολή στην Αθήνα θα παραστεί η σκηνοθέτης, Ρεγκίνα Σίλινγκ, ενώ σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen η ταινία προβάλλεται και στο Φεστιβάλ AegeanDocs, στη Μυτιλήνη (3/10), παρουσία επίσης της δημιουργού.

Τρίτη 6 Οκτωβρίου, 20:30

Γη εν όψει (Γερμανία 2013, 93΄)

Στο Μπαντ Μπέλτσιγκ στο Βρανδεμβούργο, 80 χιλ. νοτιοδυτικά του Βερολίνου τρεις πρόσφυγες που περιμένουν να τους δοθεί άσυλο, βρίσκονται αντιμέτωποι μ’ ένα αβέβαιο μέλλον: Ο Αμπντούλ, γιος σεΐχη, έχει έρθει από την Υεμένη. Ο Φαρίντ έχει δραπετεύσει από το Ιράν. Ο Μπριάν έχει φύγει από το Καμερούν. Τρεις διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικό υπόβαθρο που δεν συναντιούνται ποτέ στην ταινία, που βρίσκονται στον ίδιο τόπο, ζουν στην ίδια εστία, που έχουν σχεδόν τα ίδια βιώματα σε μια χώρα που δεν τους καταλαβαίνει και που οι ίδιοι δεν μπορούν να καταλάβουν. Η ταινία κέρδισε το 2013 στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας το Βραβείο Ντοκιμαντέρ του Goethe-Institut.

Στην Αθήνα η προβολή θα γίνει παρουσία της μίας από τις δύο σκηνοθέτιδες, της Αντγε Κρούσακα. Παράλληλα, η «Γη εν όψει» προβάλλεται επίσης σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen στο Φεστιβάλ AegeanDocs στη Μυτιλήνη (2/10).

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, 20:30

One Fine Line (Γερμανία/Καναδάς, 2013, 65΄)

Ένα οδοιπορικό στην Ανατολική Σαξονία, σ’ ένα μικρό ξεχασμένο κομμάτι γης που φέρει όμως πάνω του ιστορία: μια πορεία θανάτου εγκλείστων σε στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1945. Η κινηματογραφίστρια Τζο-Αν Βέλιν (η οποία θα βρεθεί και στην Αθήνα) κάνει την ίδια αυτή πορεία σήμερα και ιχνηλατεί διαβρωμένα απ’ τον καιρό μνημεία, το πώς η ανεργία σημαδεύει σήμερα τον τόπο, το πώς βιώνουν οι άνθρωποι την ιστορία, την πατρίδα, τι σηματοδοτεί η ψήφος τους, ενώ ιχνηλατεί ακόμα και τα σημάδια που αφήνει στους ανθρώπους το φυσικό τοπίο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024