«Δεν θα ανεχτώ καταστάσεις καταστολής με μορφή εκδίκησης προς τους πολίτες» ξεκαθάρισε την Τετάρτη ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου.

Ο Νίκος Τόσκας τόνισε πως θεωρεί πολύ σοβαρό πρόβλημα το προσφυγικό και άφησε να εννοηθεί ότι βλέπει θετικά τη χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων -από τις οποίες προέρχεται- σε υποστηρικτικό ρόλο και όχι με δράσεις που παραπέμπουν σε «στρατιωτικοποίηση του προβλήματος».

Στη διάρκεια της τελετής, στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε και αυτός έμφαση στη δημοκρατική λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας, στην αξιοκρατία και τη διαφάνεια. «Σας καλώ μαζί να εγκαινιάσουμε μια νέα περίοδο κατά την οποία η Αστυνομία να εμπεδώσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, τους οποίους πρέπει να νοιάζεται και να σέβεται. Οι αρχές μας είναι αξιοκρατία, αξιοσύνη, αξιολόγηση και διαφάνεια» ανέφερε κατά την ομιλία του ο κ. Κουρουμπλής, απευθυνόμενος στις ηγεσίες της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΥΠ, καθώς και στους αξιωματικούς που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο οικονομικό πρόβλημα των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, λέγοντας: «Είμαστε μια χώρα που αιμορραγεί, είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αλλά είμαστε και σε ένα κρίσιμο γεωστρατηγικό σημείο όπου αυτές οι αναταράξεις μας επηρεάζουν. Άνθρωποι που ρισκάρουν τη ζωή τους, δουλεύουν με πολύ χαμηλούς μισθούς. Μαζί με τον κ. Τόσκα, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη, θα προσπαθήσουμε κάθε φορά, πιέζοντας με τον δικό μας τρόπο, ώστε οι κατανομές να είναι τέτοιες που να λαμβάνουν υπόψη τους τα Σώματα που είναι στην πρώτη γραμμή της πραγματικής μάχης της καθημερινότητας. Είναι στοίχημα της κυβέρνησης να αντιστρέψει τις ανισότητες».

Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι ο ρόλος των Σωμάτων Ασφαλείας είναι κρίσιμος και κάλεσε τα στελέχη τους να δείχνουν πάντοτε σεβασμό στη δημοκρατία, στους πολίτες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ο πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται πως η τύχη του ρυθμίζεται από άλλους» είπε ο υπουργός. «Μέσα στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος εναλλάσσονται τα πρόσωπα και οι πολιτικές με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Εμείς καλούμαστε σε αυτά τα πλαίσια να υπηρετήσουμε μαζί πολύ κρίσιμα θέματα» τόνισε. «Τώρα θα διερωτηθείτε πώς ένας άνθρωπος που δεν βλέπει θα έχει την ευθύνη σε αυτόν τον τομέα. Είναι πλεονέκτημα. Αστυνομία και Πυροσβεστική έχουν επηρεαστεί κατά καιρούς από τα κόμματα. Εγώ λοιπόν δεν βλέπω, ως εκ τούτου ειλικρινά σας καταθέτω ότι θα λειτουργήσουμε με σεβασμό στις απόψεις του καθενός, αλλά όχι με βάση τις κομματικές απόψεις» είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Αντώνης Μακρυδημήτρης χαρακτήρισε τα Σώματα Ασφαλείας ως μια «καλοκουρδισμένη ορχήστρα» στην οποία αυτός απλώς κρατούσε τη μπαγκέτα. Είπε, πάντως, ότι μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την τελετή, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η τάξη και η ασφάλεια είναι πολύ σημαντικές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιον υπηρετούμε. Κυρίαρχος είναι ο λαός. Θα είμαστε αμείλικτοι σε περιπτώσεις παρανομίας αστυνομικών και δεν υπάρχει περίπτωση κουκουλώματος με καθυστερήσεις ΕΔΕ κλπ. Δεν θέλουμε καταστάσεις υπέρβασης του νόμου και των αξιών της κοινωνίας. Δεν θα ανεχτώ καταστολή με μορφή εκδίκησης προς τους πολίτες. Είναι κρίσιμο οι θεσμοί να μην επηρεάσουν αρνητικά τα δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη».

Σε ερώτηση για τι θα κάνει με τα ΜΑΤ και πώς θα αντιμετωπιστούν κινητοποιήσεις, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε ότι είναι «κατά των στρατιωτικών λύσεων στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Το πώς χρησιμοποιούνται οι «σκληροί μηχανισμοί» όπως τα ΜΑΤ, έχει σχέση με την αντίληψη που έχεις για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Η ασφάλεια επιτυγχάνεται με ήπιες λύσεις σε συνεννόηση με την κοινωνία» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Για τον ενδεχόμενο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι γνωρίζει καλά το πρόβλημα, γιατί έχει επισκεφθεί πολλές φορές τα νησιά, αλλά σημείωσε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μελετηθεί -και θα το συζητήσει με τους αρμόδιους υπουργούς Άμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ