Ο Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Ιουλίου 1974.

Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και Χωροταξία. Έχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός στον κατασκευαστικό κλάδο.

Από μικρή ηλικία εντάχθηκε στον χώρο της Αριστεράς. Οργανώθηκε στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ) το 1988. Συμμετείχε ενεργά στο μαθητικό κίνημα κατά την περίοδο των καταλήψεων ’90-’91 και στη συνέχεια στο φοιτητικό κίνημα.

Ως φοιτητής δραστηριοποιήθηκε μέσα από τα φοιτητικά σχήματα της Ανανεωτικής Αριστεράς και διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ και μέλος της συγκλήτου του ΕΜΠ.

Ήταν, επίσης, μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ την περίοδο 1995-1997.

Το 1999 εκλέχθηκε γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού, θέση που διατήρησε μέχρι το 3ο Συνέδριο της Οργάνωσης το Μάρτιο του 2003.

Ως γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού συμμετείχε ενεργά στις διεργασίες συγκρότησης του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, καθώς και στις διεθνείς διαδηλώσεις του κινήματος ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

Στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ το Δεκέμβριο του 2004 εκλέχθηκε με το 42% των ψήφων των συνέδρων (πέμπτος κατά σειρά) στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και ακολούθως στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όπου ανέλαβε την ευθύνη για θέματα Παιδείας και Νεολαίας.

Τον Οκτώβριο του 2006 εκλέχθηκε με 10,51% δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη».

Στο 5ο τακτικό Συνέδριο του ΣΥΝ τον Φεβρουάριο του 2008, εκλέχθηκε με 70% πρόεδρος του κόμματος.

Τον Οκτώβριο του 2009, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α’ Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και ανέλαβε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στη θέση του Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος δεν κατέβηκε υποψήφιος. Σε ηλικία 33 ετών έγινε ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της Ελλάδας.

Τον Ιούνιο του 2010 στο 6ο Συνέδριο του Συνασπισμού που σημαδεύτηκε από την αποχώρηση των μελών της Ανανεωτικής Πτέρυγας, επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 75,6% .
Στις 5 Δεκεμβρίου 2010 εξελέγη αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Στις 14 Ιουλίου του 2013, στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αναδείχθηκε πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος του ενιαίου κόμματος με ποσοστό 74,08%.

Στις 15 Δεκεμβρίου του 2013 το συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) αποφάσισε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ποσοστό 84,1%, ενώ τον επανεξέλεξε αντιπρόεδρο του κόμματος.

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την πρώτη θέση, ενώ στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέκτησε τις περιφέρειες Αττικής και Ιονίων Νήσων.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 36,34% και 149 έδρες. Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε να συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 26 Ιανουαρίου και η κυβέρνησή του την επομένη. Παραιτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2015.

Είναι ο δεύτερος νεαρότερος πρωθυπουργός της χώρας και ο πρώτος στην ιστορία της Ελλάδας που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης με την Περιστέρα Μπαζιάνα και έχει αποκτήσει δύο γιους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ