Εντολή για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015 έλαβε στα τέλη Αυγούστου η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Η Βασιλική Θάνου γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ της Σορβόννης. Ομιλεί τη γαλλική και αγγλική γλώσσα.

Μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1975. Προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005. Αρεοπαγίτης έγινε το 2008 και υπηρέτησε ως το 2014 στο Δ’ Πολιτικό Τμήμα.

Στη συνέχεια προήχθη σε αντιπρόεδρο, ενώ ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου αντικατέστησε λίγο πριν από το δημοψήφισμα του Ιουλίου τον Αθανάσιο Κουτρουμάνο ενώ προεδρεύει και του Εκλογοδικείου. Διετέλεσε πρόεδρος και της Ένωσης Δικαστών για δύο θητείες (2012-2014 και 2014-2016).
Από τη θέση της στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, έδωσε μάχες κατά των μεγάλων περικοπών των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.

Συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Είναι, επίσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων και της Ένωσης Δικονομολόγων.

Διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο), ενώ έχει εκδώσει σειρά επιστημονικών εργασιών.

Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

Η Βασιλική Θάνου έχει καταγράψει τρεις πρωτιές στην μέχρι τώρα σταδιοδρομία της. Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας, η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και η πρώτη πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου με μακρά συνδικαλιστική πορεία. Ως δε 42η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ