Αρνητικά φαίνεται να επιδρά η τοπική αναισθησία στην ανάπτυξη των παιδικών δοντιών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell Death Discovery.

Επιστημονική ομάδα από τη Μ.Βρετανία, την Ελβετία και την Κίνα, με επικεφαλής τον Δρ Μπινγκ Χου της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πλίμουθ, μελέτησαν την επίπτωση που έχει η τοπική αναισθησία στα οδοντικά κύτταρα, τόσο πειραματόζωων, όσο και ανθρώπων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, οι αναιθητικές ουσίες που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι έχουν αρνητική επίδραση στα κύτταρα, άρα στην ομαλή ανάπτυξη των παιδικών δοντιών. Όσο περισσότερο εκτίθενται τα κύτταρα των δοντιών σε τοπικά αναισθητικά, τόσο περισσότερο επηρεάζεται η λειτουργία των μιτοχονδρίων, με συνέπεια να επιταχύνεται αφύσικα ο κυτταρικός θάνατος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι έχουν καθοριστεί ανώτατα επιτρεπόμενα όρια για την χρήση των αναισθητικών ουσιών, κατά τις οδοντιατρικές θεραπείες γίνεται η μεγαλύτερη χρήση τοπικής αναισθησίας, συγκριτικά με άλλες ιατρικές πράξεις.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω κλινικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν τις επιπτώσεις των τοπικών αναισθητικών στην ανάπτυξη των δοντιών, προτού προταθούν αλλαγές στις έως τώρα ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες.

Στο μεσοδιάστημα, οι γονείς δεν θα πρέπει να φοβούνται να πηγαίνουν τα παιδιά τους στον οδοντίατρο, ενώ με τις κατάλληλες προληπτικές παρεμβάσεις (σωστή διατροφή, τακτικό βούρτσισμα κ.λπ.) μπορεί να περιοριστεί η ανάγκη οδοντιατρικών θεραπειών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ