Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολλά παχύσαρκα παιδιά πιστεύουν ότι δεν έχουν πρόβλημα βάρους

Πολλά παχύσαρκα παιδιά πιστεύουν ότι δεν έχουν πρόβλημα βάρους

Διαρκή αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων και παχύσαρκων εφήβων που πιστεύουν ότι δεν έχουν πρόβλημα βάρους, καταγράφει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventive Medicine.

Διαρκή αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων και παχύσαρκων εφήβων που πιστεύουν ότι δεν έχουν πρόβλημα βάρους, καταγράφει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventive Medicine.

Οι ειδικοί δηλώνουν θορυβημένοι από το συμπέρασμα της μελέτης, αφού η παραδοχή του προβλήματος αποτελεί τη βάση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Ο Δρ Τζιαν Ζανγκ, επιδημιολόγος στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Τζόρτζια, ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν χιλιάδες εφήβους, 12-16 ετών που είχαν πάρει μέρος την περίοδο 1988-1994 και 2007-2013 στη μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey.

Αφού συνεκτίμησε παράγοντες, όπως η ηλικία, η φυλή/εθνικότητα, το φύλο και το οικογενειακό εισόδημα, η πιθανότητα οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έφηβοι να έχουν επίγνωση του προβλήματος βάρους, έπεφτε στο 29% από την πρώτη στη δεύτερη περίοδο.

Η λανθασμένη αντίληψη για το βάρος ήταν συχνότερη μεταξύ των ατόμων καυκάσιας καταγωγής και λιγότερο συχνή μεταξύ των αφρο-αμερικανών.

Ο ερευνητής εικάζει ότι τα άτομα τείνουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους. Όσο περισσότερους υπέρβαρους φίλους έχει ένας έφηβος, τόσο πιθανότερο είναι να έχει θετική άποψη για το βάρος των φίλων του.

Επίσης, στην λανθασμένη αντίληψη περί βάρους μπορεί να συντελεί και το γεγονός ότι τα παιδιά βιώνουν σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική τους εμφάνιση κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ενώ ο ορισμός των περιττών κιλών και της παχυσαρκίας έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και υπάρχει πια ελάχιστη κοινωνική πίεση για το βάρος των ατόμων, άρα και λιγότερο ψυχικό φορτίο για τους εφήβους με προβλήματα βάρους.

«Η φθίνουσα τάση να μη έχουμε ορθή αντίληψη περί σωματικού βάρους αντιπροσωπεύει μια πραγματική πρόκληση στον αγώνα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας μεταξύ των εφήβων. Υπέρβαροι και παχύσαρκοι έφηβοι δεν έχουν κανένα κίνητρο να υιοθετήσουν συμπεριφορές που θα τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος. Χρειαζόμαστε λοιπόν νέες προσεγγίσεις για να κινητοποιήσουμε τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά να αποκτήσουν φυσιολογικό βάρος» υπογραμμίζει ο Δρ Ζανγκ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024