Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα σπίτια έφτασαν οι φλόγες σε Καρέα, Αργυρούπολη και Ηλιούπολη

Στα σπίτια έφτασαν οι φλόγες σε Καρέα, Αργυρούπολη και Ηλιούπολη

Σκληρή μάχη με τις φλόγες έδιναν έως αργά το βράδυ της Παρασκευής πυροσβέστες στον Υμηττό στο ύψος του Καρέα. Το πύρινο μέτωπο ξέσπασε μεταξύ του νεκροταφείου του Βύρωνα και της Λεωφόρου Κατεχάκη και λόγω των ανέμων έφτασε μέχρι την Αργυρούπολη και την Ηλιούπολη. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Ένα σπίτι και μία ταβέρνα κάηκαν στον Βύρωνα. Μεγάλο πύρινο μέτωπο μαίνεται και στη νότια Λακωνία.

Σκληρή μάχη με τις φλόγες έδιναν έως αργά το βράδυ της Παρασκευής πυροσβέστες στον Υμηττό στο ύψος του Καρέα. Το πύρινο μέτωπο ξέσπασε μεταξύ του νεκροταφείου του Βύρωνα και της Λεωφόρου Κατεχάκη και ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση στο τέρμα της οδού Κισσού.

H φωτιά έφτασε νωρίτερα σε κατοικημένη περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν ζητήσει από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε η Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου από τις 50 καλόγριες.

Εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στον Καρέα. Τα 28 παιδιά και το προσωπικό του σπιτιού είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί σε άλλο σπίτι του εθελοντικού οργανισμού, στο Περιστέρι.

«Έπρεπε να εκκενώσουμε το σπίτι, λόγω του καπνού που υπήρχε. Επίσης, τα παιδιά αυτά έχουν βιώσει δύσκολες καταστάσεις στη ζωή τους και γι’ αυτό η διαχείριση του φόβου είναι εξαιρετικά απαιτητική» επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος Κώστας Γιαννόπουλος.

Ένα σπίτι και μία ταβέρνα κάηκαν στην περιοχή του Καρέα.

Οι δήμοι της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης εκκένωσαν τις δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στην περιοχή, ενεργοποιώντας παράλληλα τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απομάκρυναν κατοίκους από σπίτια που απειλούσαν οι φλόγες.

Η πυρκαγιά κινήθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις εμπρησμού.

Στο σημείο επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 10 υδροφόρες δήμων, επτά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.

Τεράστια είναι η κινητοποίηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής: σχεδόν όλοι έχουν βγει στους δρόμους και προσπαθούν με τα δικά τους μέσα -ακόμα και με κουβάδες- να περιορίσουν τις εστίες, ενώ βοηθούν και τους πυροσβέστες.

Συναγερμός έχει σημάνει και στον Δήμο Αθηναίων. Με τρία υδροφόρα οχήματα συμβάλλει ο δήμος στην κατάσβεση της φωτιάς στον Καρέα, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Δήμου Βύρωνα.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, λόγων των μετεωρολογικών προγνώσεων και των καιρικών συνθηκών, θέτονται σε 24ωρη προληπτική φύλαξη, έως ότου πάψουν να ισχύουν οι προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, ο λόφος του Λυκαβηττού, ο λόφος του Φιλοπάππου, ο λόφος του Στρέφη και σε επιφυλακή το Άλσος Ιλισίων και η Ακαδημία Πλάτωνος.

Στο υπουργείο Άμυνας μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να ενημερωθεί για τις πυρκαγιές, ενώ στη συνέχεια προήδρευσε σύσκεψης στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Στον Βύρωνα βρέθηκε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος αποδοκιμάστηκε από τους κατοίκους.

{{{ map }}}Λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι, ο γγ Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος δήλωσε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο. «Υπάρχει δυσκολία σε Καρέα και Ηλιούπολη και έτσι αντιμετωπίζεται επιχειρησιακά» τόνισε.

Ο ίδιος απέφυγε να μλήσει για εμπρησμό, λέγοντας ότι ακόμα είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα. «Υπάρχουν ορισμένες καταγγελίες, αλλά όλα αυτά εξετάζονται» κατέληξε.

Νωρίτερα, μιλώντας στο Mega, o δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, είπε ότι η κατάσταση στην περιοχή του είναι λίγο καλύτερη.

Έκκληση να συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών εναέρια μέσα, καθώς οι άνεμοι είναι πολύ δυνατοί έκανε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος.

«Θα είμαστε σε επαγρύπνηση όλο το βράδυ, μέχρι να γίνει εφικτή η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Παρακαλούμε τους κατοίκους και επισκέπτες της Γλυφάδας να μην κινούνται με τα οχήματά τους και να μην σταθμεύουν στην οδό Αγίου Νεκταρίου, διότι εμποδίζουν τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων. Τούτες τις στιγμές χρειάζεται ψυχραιμία και σύνεση από όλους» δήλωσε ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

Νωρίτερα ξέσπασε φωτιά σε έκταση με πεύκα και ελιές στο Κορωπί, αλλά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικές έδρασαν έγκαιρα και περιορίσαν το μέτωπο. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Δύσκολη μέρα θα είναι και το Σάββατο σε όλη τη χώρα, καθώς θα πνέουν ισχυροί άνεμοι σε όλη τη χώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024