Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γενετική παρέμβαση κάνει τα γουρούνια μποντιμπίλντερ

Γενετική παρέμβαση κάνει τα γουρούνια μποντιμπίλντερ

Χοίροι με αφύσικους, υπερτροφικούς μυς, οι οποίοι θα έδιναν μακράν περισσότερες μπριζόλες, δημιουργήθηκαν σε ασιατικό εργαστήριο με μια απλή γενετική παρέμβαση, η οποία δεν απαιτεί την εισαγωγή γονιδίων από άλλους οργανισμούς.

Χοίροι με αφύσικους, υπερτροφικούς μυς, οι οποίοι θα έδιναν μακράν περισσότερες μπριζόλες, δημιουργήθηκαν σε ασιατικό εργαστήριο με μια απλή γενετική παρέμβαση, η οποία δεν απαιτεί την εισαγωγή γονιδίων από άλλους οργανισμούς.

Ερευνητές στη Νότιο Κορέα και την Κίνα δημιούργησαν γουρούνια-μποντιμπίλντερ απενεργοποιώντας ένα γονίδιο που καταστέλλει την ανάπτυξη των μυών.

Δεδομένου ότι τα γενετικά τροποποιημένα γουρούνια δεν φέρουν ξένα γονίδια, οι δημιουργοί τους ελπίζουν ότι θα συναντήσουν μικρότερες αντιδράσεις σε σχέση με άλλα «μεταλλαγμένα» τρόφιμα.

Το συγκεκριμένο γονίδιο, τονίζουν οι ερευνητές, θα μπορούσε να απενεργοποιηθεί και με τη συμβατική τεχνική των διασταυρώσεων ανάμεσα σε διαφορετικές ράτσες χοίρων. «Θα μπορούσαμε να το κάνουμε μέσω επιλεκτικών διασταυρώσεων, θα χρειαζόμασταν όμως δεκαετίες» λέει στον δικτυακό τόπο του Nature ο Τζιν-Σου Κιμ του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, επικεφαλής της μελέτης.

Πράγματι, μια μετάλλαξη που εμφανίστηκε τυχαία χαρίζει υπερτροφικούς μύες στη γνωστή ράτσα αγελάδων «Μπέλτζιαν Μπλου», αποτέλεσμα δεκαετιών επιλεκτικής διασταύρωσης.

Νέα γενετικά εργαλεία μπορούν τώρα να επιταχύνουν εντυπωσιακά τη διαδικασία. Τα γουρούνια που δημιούργησε η ομάδα του Κιμ φέρουν μεταλλάξεις στο γονίδιο της μυοστατίνης (MSTN), μιας πρωτεΐνης που καταστέλλει την υπερβολική ανάπτυξη των μυϊκών κυττάρων.

Το γονίδιο εξαλείφθηκε με την τεχνολογία TALEN, η οποία επιτρέπει την αποκοπή μιας συγκεκριμένης γενετικής αλληλουχίας από το γονιδίωμα των κυττάρων.

Η μέθοδος εφαρμόστηκε σε εμβρυακά κύτταρα χοίρου, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε απύρηνα ωάρια χοίρου ώστε να δημιουργηθούν κλωνοποιημένα έμβρυα για εμφύτευση στη μήτρα.

Συνολικά 32 γουρουνάκια προέκυψαν από τη διαδικασία, όλα τους με αφύσικα μεγάλους μύες, λένε οι ερευνητές. Δεν έχουν υποβάλλουν ακόμα τη μελέτη για δημοσίευση, παρουσίασαν όμως φωτογραφίες που δείχνουν τα υπερμεγέθη καπούλια των ζώων.

Το εγχείρημα πέτυχε, ωστόσο πολλά από τα κλωνοποιημένα γουρουνάκια παρουσίασαν προβλήματα υγείας, και μόνο δύο επέζησαν. Από αυτά, μόνο το ένα θεωρείται υγιές, παραδέχεται ο Δρ Κιμ.

Τονίζει όμως ότι τα κλωνοποιημένα γουρουνάκια ούτως ή άλλως δεν προορίζονται για την παραγωγή κρέατος -μόνο το σπέρμα τους θα πωλείται στους εκτροφείς για επιλεκτικές διασταυρώσεις. Τα ζώα που θα προέκυπταν από τέτοιες διασταυρώσεις θα διέθεταν ένα λειτουργικό αντίγραφο του γονιδίου MSTN, και πάλι όμως θα ήταν πολύ πιο μυώδη από τα κανονικά γουρούνια.

Ο Κιμ ελπίζει τώρα ότι οι χοίροι που δημιούργησε θα γίνουν το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο που εγκρίνεται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Σε πρώτη φάση σκοπεύει να απευθυνθεί στους κτηνοτρόφους της Κίνας, μιας χώρας στην οποία οι τεχνολογίες γενετικής τροποποίησης δεν δημιουργούν τόσο έντονες αντιδράσεις.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024