Δεκάδες είναι τα ποιήματα που έχουν γίνει τραγούδια και βρέθηκαν στα χείλη του ευρύτερου κοινού, αποτελώντας ανεκτίμητη περιουσία της ελληνικής μας μουσικής.
Μεγάλοι μας ποιητές όπως ο Ελύτης, ο Σολωμός, ο Ρίτσος ο Σεφέρης, ο Καββαδίας, ο Γκάτσος, ο Καβάφης και τόσοι άλλοι, μελοποιήθηκαν από μεγάλους έλληνες συνθέτες, οι οποίοι κατ’ επέκτασιν βοήθησαν με τη μουσική τους να διαδοθούν -ακόμη περισσότερο- τα μεγαλειώδη αυτά κείμενα και σε ένα κοινό λιγότερο εξοικειωμένο με την ποίηση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, ανατρέχουμε σε ορισμένα μόνο από την πληθώρα των σπουδαίων έργων της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ («Άξιον Εστί»)
Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης
Σύνθεση: Μίκης Θεοδωράκης


Και να αδερφέ μου
Ποίηση: Γιάννης Ρίτσος
Σύνθεση: Χρήστος Λεοντής


Οι 7 νάνοι στο s/s Cyrenia
Ποίηση: Νίκος Καββαδίας
Σύνθεση: Θάνος Μικρούτσικος


Αποχαιρετισμός
Ποίηση: Γεώργιος Βιζυηνός
Σύνθεση: Νίκος Ξυδάκης


Άκρα του Τάφου Σιωπή (από το Β’ Σχεδίασμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων)
Ποίηση: Διονύσιος Σολωμός
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος


Κεμάλ
Ποίηση: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκης

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης:
Εμπνευστής της ιδέας υπήρξε ο έλληνας ποιητής Μιχαήλ Μήτρας. Το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα για αυτό.

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ημέρα εορτασμού -21 Μαρτίου- προτάθηκε από την ποιήτρια Λύντια Στεφάνου, η οποία έχει συμβολική σημασία, καθώς είναι η ημέρα της εαρινής ισημερίας. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της Πλατείας Κοτζιά, με ελάχιστα έξοδα και μεγάλη επιτυχία.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, -πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO-, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Οι χώρες της Γαλλίας, Ιταλίας, Τυνησίας, κ.α., υποστήριξαν την εισήγηση του Βασίλη Βασιλικού και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε και καθιερώθηκε.

entertainment.in.gr