Να μειώσει το άγχος των μελών του από την ενδεχόμενη απώλεια μνήμης κάθε φορά που επιχειρούν να κάνουν login, επιχειρεί το Yahoo. Η «μεγαλύτερη startup του κόσμου» υιοθετεί, ξεκινώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την πρακτική της παραγωγής κωδικών μιας χρήσης που αποστέλλονται στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη. Μην ξεχάσετε λοιπόν, το smartphone σας την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε το https://login.yahoo.com/.

Συγκεκριμένα, η Yahoo Inc. ανακοίνωσε τα password on-demand (κατά παραγγελία), τα οποία αποστέλλονται υπό μορφή μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη. «Δεν χρειάζεται να απομνημονεύετε δύσκολα password», υποστηρίζει η εταιρεία.

Τα μέλη των υπηρεσιών της Yahoo -αρχικά, μόνο από τις ΗΠΑ- καλούνται να κάνουν login, να ελέγξουν τις πληροφορίες σχετικά με τον λογαριασμό του (με ένα κλικ στο όνομά τους, στην επάνω δεξιά γωνία της σελίδας του Yahoo) και να επιλέξουν Security (Ασφάλεια) για να επιλέξουν τα λεγόμενα “On-demand passwords” (δεν είναι ενεργοποιημένα εκ των προτέρων, απαιτείται η συμφωνία του χρήστη). Έπειτα, καλούνται να εισάγουν τον αριθμό του τηλεφώνου τους για να τους σταλεί ένας κωδικός επιβεβαίωσης του αιτήματος. Στο εξής, ένα password θα αποστέλλεται στο κινητό τους τηλέφωνο όποτε χρειαστεί να κάνουν login.

Σημειώνεται πάντως πως η δυνατότητα αποστολή κωδικού εισόδου σε λογαριασμούς, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο κινητό του χρήστη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμα απόκτημα για τους κλέφτες κινητών τηλεφώνων, αφού αποκτούν πρόσβαση σε «εμπορεύσιμα» προσωπικά δεδομένα. Όπως σημειώνει το techcrunch.com, όποιος λαμβάνει τις ειδοποιήσεις SMS ακόμα και στην οθόνη κλειδώματος, διακινδυνεύει περισσότερο.

Μια άλλη πρακτική που υιοθετεί και η Google είναι o έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων, με την οποία ο χρήστης καλείται να ανακαλέσει και πάλι από την μνήμη του τον κωδικό του και μετά, πρέπει να στραφεί στο κινητό του για να δει και τον κωδικό μιας χρήσης που ανοίγει την πόρτα με ονοματεπώνυμο στις δεκάδες υπηρεσίες της Google.

In.gr Τεχνολογία