Αυξάνεται ο επιπολασμός του σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από στοιχεία της μελέτης «Σαλαμίνα», που πρόκειται να παρουσιαστεί αναλυτικά κατά τη διάρκεια του 14ου Πανελληνίου Διαβητολογικού Συνεδρίου (18-21 Μαρτίου), στην Αθήνα.

H μελέτη «Σαλαμίνα» είναι μια διαρκής ελληνική μελέτη που διεξάγει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία από το 2002, με στόχο την καταγραφή του επιπολασμού του σακχαρώδη διαβήτη στον πληθυσμό του νησιού. Η συλλογή των στοιχείων γίνεται με τη μέθοδο του exit poll, έξω από εκλογικά κέντρα κατά τη διάρκεια εκλογικών αναμετρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθησαν τον Μάιο του 2014, σε δείγμα 2.527 ενηλίκων ατόμων, ο επιπολασμός της νόσου ήταν 12,6%, υψηλότερος από τον προβλεπόμενο, σύμφωνα με τις προηγούμενες μετρήσεις. Το 2002, το ποσοστό ήταν 8,2% και το 2006 9,6%. Επίσης, ενώ το 2002, ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων με διαβήτη ήταν τα 55 έτη, στη μέτρηση του 2014 το ηλικιακό ορόσημο είχε πέσει στα 48 με 50 έτη ζωής.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Σωτηρόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, «τα νεότερα δεδομένα της μελέτης επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό τις προβλέψεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (IDF), για επιπολασμό της νόσου μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο. Ενθαρρυντικό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι στην τελευταία μέτρηση του συγκεκριμένου πληθυσμού διαπιστώσαμε ότι υποβάλλονται συχνότερα σε εργαστηριακούς ελέγχους για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην Ελλάδα οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ υπολογίζονται σε περίπου 900.000, δηλαδή το 9% του πληθυσμού, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3%-4% που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες ο ρυθμός αύξησης των ασθενών, καθώς τα τελευταία 30 χρόνια έχουν τετραπλασιαστεί οι ασθενείς με διαβήτη. Συγκεκριμένα, ο διαβήτης τύπου Ι αυξάνει κατά 3%, ετησίως, στα παιδιά και τους εφήβους, ενώ και ο διαβήτης τύπου ΙΙ προσβάλλει πλέον όλο και νεότερα ηλικιακά άτομα.

Οι πάσχοντες από διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, χρόνιας νεφρικής νόσου και οφθαλμολογικών επιπλοκών.

Κατά τη διάρκεια του 14ου Πανελληνίου Διαβητολογικού Συνεδρίου θα παρουσιαστούν όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της νόσου και των επιπλοκών της.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η παρουσίαση περισσοτέρων από 110 ελληνικών μελετών επί του θέματος. Μάλιστα, ορισμένες εξ αυτών έχουν ήδη επιλεγεί να παρουσιαστούν τόσο στο ετήσιο Αμερικανικό Διαβητολογικό Συνέδριο, όσο και στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr