Κάτι παραπάνω από 15 χρόνια από την πρώτη του γενιά η οποία εισήγαγε τον… αστισμό στο λεξιλόγιο των SUV, το HR-V επιστρέφει και στην Ευρώπη, με αφετηρία την 85η έκθεση της Γενεύης.

Mε μήκος 4,30 μέτρων το HR-V υπόσχεται ένα συμπαγές αποτύπωμα αλλά και ευρυχωρία στο εσωτερικό χάρη στην έξυπνη διάταξη και τον επιπλέον χώρο που προέκυψε με την μετακίνηση της δεξαμενής καυσίμου κάτω από τα μπροστινά καθίσματα και σε χρηστικές λύσεις όπως τα γνωστά καθίσματα της Honda, Magic Seats. Τις περγαμηνές ευρυχωρίας συμπληρώνει ο χώρος αποσκευών ο οποίος ανέρχεται σε 453 λίτρα και φτάνει έως και τα 1.026 λίτρα.

Σε ό,τι αφορά τους κινητήρες το HR-V θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη με δύο επιλογές, ένα μηχανικό σύνολο βενζίνης i-VTEC 1,5 λίτρων με ισχύ 130 ίππους και ένα μοτέρ πετρελαίου χωρητικότητας 1,6 λίτρων με απόδοση 120 ίππους. Και οι δύο κινητήρες μπορούν να συνδυαστούν με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων ή με CVT.

Τις προδιαγραφές του HR-V συμπληρώνουν μια σειρά από σύγχρονα gadget όπως το σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης με οθόνη αφής 5,0 ή 7,0 ιντσών που διαθέτει λειτουργικό Andrοid 4.0.4 και επωφελείται από σύστημα πλοήγησης της Garmin, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα εμπλουτισμού του με επιπλέον χρηστικές εφαρμογές από το Honda App Center. Επίσης, προσφέρει μια πληθώρα δυνατοτήτων διασύνδεσης συσκευών μέσω USB, DMI, Bluetooth, Wi-Fi και MirrorLink.

Το παρών στην ελβετική έκθεση δίνει και η νέα γενιά του Honda Jazz η οποία χάρη στις αυξημένες του διαστάσεις και στα Magic Seats, τα γνωστά αναδιπλούμενα καθίσματα της Honda, υπόσχεται «ασυναγώνιστη ευελιξία» σε ό,τι αφορά τη διάταξη του εσωτερικού και μεγαλύτερη ευρυχωρία από την «κατηγορία» του. Ο όγκος του διαμερίσματος του αποσκευών αυξάνεται στα 354 λίτρα ενώ με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων διαμορφώνεται ένας χώρος 884 λίτρων.

Στις διαθέσιμες επιλογές του νέου Jazz συγκαταλέγεται και το νέο σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης της φίρμας, Honda Connect το οποίο διαθέτει μια οθόνη αφής επτά ιντσών και προσφέρει δυνατότητα σύνδεσης στο Internet και πρόσβαση σε δεδομένα όπως ειδήσεις, καιρός, κυκλοφοριακές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο και web radio.

Παράλληλα το Jazz επωφελείται και από το νέο κινητήρα i-VTEC τεχνολογίας Earth-Dreams, με χωρητικότητα 1,3 λίτρων και απόδοση 102 ίππων ο οποίος συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων είτε κατ΄επιλογή με ημιαυτόματο κιβώτιο CVT ισάριθμων σχέσεων.

Το παρών σε παγκόσμια πρώτη στην ελβετική έκθεση δίνει και το “hot” Civic Type R το οποίο «κλειδώνει» στους 310 ίππους ισχύος. Ο δίλιτρος turbo συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων επιτρέποντας στο Civic Type R ή το «αγωνιστικό δρόμου» όπως το ονομάζει η ιαπωνική φίρμα να επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 5,7 δευτερόλεπτα.

Το νέο Civic Type R διαθέτει έναν δίλιτρο, υπετροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης απόδοσης 310 ίππων. Σχεδόν 30.000 λίρες θα κοστίζει το Honda Civic Type R στην βρετανική αγορά.

Την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του πραγματοποιεί στη Γενεύη και υδρογονοκίνητο FCV Concept. To σύστημα κυψελών καυσίμου του FCV Concept είναι κατά 60% αποδοτικότερο σε σχέση με εκείνο του FCX Clarity, καταλαμβάνοντας ταυτόχρονα 33% μικρότερο όγκο.

Οι δεξαμενές υδρογόνου με τις οποίες εξοπλίζεται το FCV Concept εξασφαλίζουν αυτονομία 700 χιλιομέτρων, ενώ η διαδικασίων πλήρωσης με υδρογόνο διαρκεί μόλις 3 λεπτά.

Ξεχωριστή και η παρουσία του Honda NSX, για πρώτη φορά σε ένα ευρωπαϊκό εκθεσιακό γεγονός. Το ιαπωνικό sportscar διαθέτει ένα υβριδικό σύνολο, το οποίο συνδυάζει έναν διπλά υπερτροφοδοτούμενο V6 κινητήρα με τρία ηλεκτρικά μοτέρ, αποδίδοντας 550 ίππους.

auto.in.gr