Παρά τις παρατηρούμενες βελτιώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία των εφήβων τα τελευταία 10 χρόνια σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες, η εξέλιξη αυτή δεν αφορά όλα τα παιδιά και στον ίδιο βαθμό.

Όπως προκύπτει από έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, καθώς διευρύνονται γενικότερα οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στον πλανήτη, διευρύνονται σταδιακά και οι ανισότητες στο πεδίο της υγείας μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών στο εσωτερικό πολλών χωρών.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet εστίασε σε στοιχεία της περιόδου 2002 – 2010 που αφορούσαν σχεδόν 500 χιλιάδες εφήβους, 11 – 15 ετών από 34 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Φρανκ Έλγκαρ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Κεμπέκ, διαπίστωσαν ότι διαχρονικά αυξάνονται οι κοινωνικοοικονομικές διαφορές, με συνέπεια οι νέοι από τις φτωχότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες να έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίζουν χειρότερη υγεία.

Σε γενικές γραμμές, οι φτωχότεροι έφηβοι είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι, έχουν μεγαλύτερο σωματικό βάρος και εκδηλώνουν περισσότερα συμπτώματα σωματικών και ψυχικών ασθενειών, σε σχέση με τους πιο πλούσιους εφήβους.

Μόνο σε ένα πεδίο, στην ικανοποίηση από τη ζωή, η ανισότητα μειώθηκε μεταξύ των εφήβων.

Την ανησυχία του εξέφρασε ο Φρανκ Έλγκαρ ότι «Αν οι ανισότητες στην υγεία διευρύνονται σε τόσο πλούσιες χώρες, ιδίως στη διάρκεια των λεγόμενων ‘υγιών ετών’ της εφηβείας, τότε αυτές οι τάσεις είναι άκρως ανησυχητικές για την μελλοντική υγεία του πληθυσμού. Οι ανισότητες στην υγεία κατά τη νεανική ηλικία διαμορφώνουν τις μελλοντικές ανισότητες στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην υγεία των ενηλίκων και στο προσδόκιμο ζωής, γι’ αυτό θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα των πολιτικών υγείας», επισημαίνει ο Δρ Έλγκαρ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ