Οι Μπολσεβίκοι ανέβηκαν το 1917 στην κυβέρνηση με πολλά όνειρα και υποσχέσεις για το μέλλον. Κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμά τους είχε η επίτευξη της ειρήνης. Η Ρωσία είχε χάσει εκατομμύρια ανθρώπους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και όλοι ζητούσαν να σταματήσει επιτέλους η ανθρωποσφαγή.

Οι Γερμανοί (πάλι αυτοί ρε παιδί μου) δέχθηκαν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, αλλά όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές ήταν πολύ μακριά η μια από την άλλη (όπως τώρα δηλαδή). Επειδή όμως οι Γερμανοί ήταν (και τότε) οι πιο ισχυροί, ζήτησαν ως αντάλλαγμα ανεξάρτητη Πολωνία και τις Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Ουκρανία (τυπικά ως ανεξάρτητα κράτη αλλά ουσιαστικά ως προτεκτοράτα των Γερμανών). Με άλλα λόγια σχεδόν η μισή Ευρωπαϊκή Ρωσία παραδινόταν στους Γερμανούς (ζήτησαν και πολεμικές αποζημιώσεις επίσης).

Ο Λένιν είπε ναι αλλά έπρεπε να συμφωνήσει και η κεντρική επιτροπή. Αυτή βρήκε τους όρους ταπεινωτικούς και αρνήθηκε οπότε ο πόλεμος ξανάρχισε με τους Γερμανούς να καταλαμβάνουν όλα σχεδόν όσα ζήτησαν και να απαιτούν πλέον περισσότερα (τη Λευκορωσία για τους ίδιους και την Αρμενία μαζί με κάποια λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας για τους Τούρκους συμμάχους τους).

Αυτή τη φορά ο Λένιν αποφάσισε να σταματήσουν οι βλακείες. Υπέγραψε με τους Γερμανούς τη συνθήκη του Μπρέστ-Λιτόβσκ και τους έδωσε όλα όσα ζήτησαν. Όπως εξήγησε μετά στους συντρόφους του που είχαν τα μυαλά φουσκωμένα από υποσχέσεις και επαναστατικό αέρα: » Τι νομίζετε πως είναι η επανάσταση; Ένας δρόμος στρωμένος με λουλούδια που θα τον περπατήσετε τραγουδώντας τη Διεθνή;»

Αυτή είναι η πρόκληση που σας περιμένει κ. Πρωθυπουργέ. Να μαζέψετε τους φαντασιόπληκτους και να τους επιβάλετε την επαφή με την πραγματικότητα, αφού μόνο ο ρεαλισμός μπορεί να σώσει την πατρίδα μας από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται. Τον Νοέμβριο του 2014 επικαλεστήκατε ο ίδιος το παράδειγμα του Λένιν σε ομιλία σας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα σας. Σας παρακαλώ πολύ να το θυμηθείτε και τώρα.

Με την ευκαιρία καλό είναι να θυμίσω πως μετά το τέλος του πολέμου ο Λένιν εφήρμοσε και την ΝΕΠ (Νέα Οικονομική Πολιτική) ενθαρρύνοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία γιατί μόνο αυτή μπορούσε να αποδώσει γρήγορα τα αποτελέσματα που επιθυμούσε. Και ευτυχώς ο Πρωθυπουργός μας είναι νέος και υγιής. Δεν θα τον σταματήσει λοιπόν κάποιο εγκεφαλικό τη στιγμή που θα χρειαστεί να εμποδίσει έναν Έλληνα Στάλιν να γίνει επικίνδυνα ισχυρός.

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου

Οικονομολόγος-προγραμματιστής, πολιτικά ανένταχτος

Γιώργος Επιτήδειος